Projekat Upoznaj Srbiju podrzan je od straneŽelite da vas obaveštavamo o manifestacijama u vašem okruženju? Prijavite se na našu mailing listu


*Ovu opciju uvek možete deaktivirati slanjem mejla na
office@global-it-solutions.org
Smart Office

Anketa
Kako ste saznali za portal Upoznaj Srbiju?

Preko prijatelja
Putem društvenih mreža ( facebook, twitter )
Preko pretraživača ( Google, Yahoo, Bing)
Preko foruma ( Elitesecurity, Burek, Krstarica...)
Slučajno sam naleteo/la na link
Nešto drugoKalendar događaja
Wild Serbia

Korisnici na mreži

Nema korisnika na mreži

Zeočki vinogradi

Hotel Veliki Novi Sad
Cvetni Konaci Vrnjačka Banja
Hotel Veliki Novi Sad
Info
Mesto
Adresa
Zeoke, 11565 Zeoke, Lazarevac
Telefon
+381 (0) 11 812-6049
+381 (0) 63 228-738
Mejl
Sajt
Opis

Na mapi znamenitih vinogradarskih i vinarskih krajeva Srbije opština Lazarevac dobija sve zapaženije mesto. Ovo je ostvareno zahvaljujući, pre svega, selu Zeoke, čiji su meštani pre nekoliko godina rešili da se vrate viševekovnoj tradiciji svojih predaka - vinogradarstvu i vinarstvu.

Poštujući tradiciju ljubavi prema vinogradarstvu i vinarstvu, Zeočani su nedavno osnovali Udruženje vinogradara, vinara i ljubitelja vina. Namereni su, kažu, da vrate plavetnilo čokota na ove prostore. Da su na pravom putu potvrđuju i prvi rezultati. Na desetine hektara takozvane zeočke sunčane strane, šepuri se na hiljade čokota novih besprekorno uređenih špalira vinograda.

Udruženje vinogradara, vinarija i ljubitelja vina Zeočki vinogradi, inicijator je manifestacije Festival vina u Lazarevcu koja se održava od 2009. godine.

Istorija

Istorijske priče o slobodarstvu i vinu prepliću se i postaju deo ovdašnje srpske tradicije. Retke decenije mira, između ratova i buna, donele su procvat zeočkim vinogradima.

Pisani tragovi svedoče da je 1932. godine, prema novoformiranom katastru nepokretnosti u Zeokama bilo oko 11 hektara pod vinogradima u kojima je jedanaest porodica uzgajalo 110 hiljada kalemova kvalitetnih stonih i vinskih sorti grožđa. Samo je porodica Svetolika Milojevića godišnje cedila preko 100 akova (oko 5.000 litara) vina. Njihovi potomci, prepričavajući sećanje svojih predaka, diče se da je na pijacama u Lazarevcu i Aranđelovcu bila jagma za zeočkim grožđem i vinom koje su mušterije kupovale pre ostale robe.

Na železničkim stanicama duž Lajkovačke pruge putnici su se rado osvežavali plodovima zeočkog vinogorja, koje su nudili marljivi vinogradari i vinari.


Komentari (0)
Obavesti prijatelja

Ostale slike