Projekat Upoznaj Srbiju podrzan je od straneŽelite da vas obaveštavamo o manifestacijama u vašem okruženju? Prijavite se na našu mailing listu


*Ovu opciju uvek možete deaktivirati slanjem mejla na
office@global-it-solutions.org
Smart Office

Anketa
Kako ste saznali za portal Upoznaj Srbiju?

Preko prijatelja
Putem društvenih mreža ( facebook, twitter )
Preko pretraživača ( Google, Yahoo, Bing)
Preko foruma ( Elitesecurity, Burek, Krstarica...)
Slučajno sam naleteo/la na link
Nešto drugoKalendar događaja
Wild Serbia

Korisnici na mreži

Nema korisnika na mreži

Vršački Vinogradi

Hotel Veliki Novi Sad
Cvetni Konaci Vrnjačka Banja
Vinarija Kovačević Irig - Vinska kuća Kovačević
Info
Mesto
Adresa
Svetosavski trg br.1, 26300 Vršac
Telefon
+381 (0) 13 831-835
+381 (0) 13 838-025
Fax
+381 (0) 13 833-883
Mejl
Sajt
Opis

Vršac i njegova okolina poznati su kao vinogradarski kraj još od vladavine Rimljana. Prvi pisani podatak o vršačkom vinu potiče iz 1494. godine, kada je dvorski ekonom Budima platio bure vršačkog vina 10,5 zlatnih forinti, za ugarskog kralja Ladislava. U 19. veku, Vršačko vinogorje bilo je među najvećima u Evropi i prostiralo se na 17.000 jutara (10.000 ha). Značaj vinogradarstva za vršački kraj ogleda se i u činjenici da je, od 1804. godine, vinova loza sastavni deo grba grada Vršca.

Istorija

Vršac i okolina su od davnih vremena poznati kao vinogradarski rejon. Ovo vinogorje zahvata znatan deo padina i podnožja Vršačkih planina, gde prirodni uslovi omogućavaju uspešno gajenje vinove loze. Vinogradarstvo ovog kraja, prema istorijskim izvorima, datira od vladavine ovim krajevima Rimljana i traje do naših dana.
Prvi pisani podatak o vršačkom vinu datira iz 1494.godine kada je dvorski ekonom Budima platio bure vršačkog vina 10,5 zlatnih forinti za Ugarskog kralja Ladislava.
Važnost i značaj vinogradarstva za Vršac ogleda se u činjenici da je vinova loza sastavni element grba grada Vršca koji je usvojen još 1804.godine.
U 19 veku ovo je bilo najveće vinogorje u Ugarskoj, a po nekim podacima i u Evropi i prostiralo se na 17000 jutara (10.000 ha). Godine 1875 zabeležena je rekordana berba grožđa i tada je proizvedeno milion akova vina (1 akov=56 litara). Celokupno zanatstvo i poljoprivreda bilo je tada usmereno ka vinogradarstvu, pa su te godine Vrščani morali da uvoze žito kako bi se prehranili.
Godine 1880. Švajcarski trgovac vina Štaub, rodom iz Ciriha, ovde podiže podrum pod imenom »Helvecija« kapaciteta 100 vagona, koji je i danas u upotrebi.
Viševekovna tradicija uspešnog gajenja vinove loze na području Vršačkog vinogorja, ukazuje na povoljne klimatske i zemljišne uslove za gajanje vinove loze i time proizvodnju kvalitetnog grožđa, vina i jakih alkoholnih pića.


Komentari (0)
Obavesti prijatelja

Ostale slike