Projekat Upoznaj Srbiju podrzan je od straneŽelite da vas obaveštavamo o manifestacijama u vašem okruženju? Prijavite se na našu mailing listu


*Ovu opciju uvek možete deaktivirati slanjem mejla na
office@global-it-solutions.org
Smart Office

Anketa
Kako ste saznali za portal Upoznaj Srbiju?

Preko prijatelja
Putem društvenih mreža ( facebook, twitter )
Preko pretraživača ( Google, Yahoo, Bing)
Preko foruma ( Elitesecurity, Burek, Krstarica...)
Slučajno sam naleteo/la na link
Nešto drugoKalendar događaja
Wild Serbia

Korisnici na mreži

Nema korisnika na mreži

Vinarija "Vinik"

Hotel Veliki Novi Sad
Cvetni Konaci Vrnjačka Banja
Vinarija Kovačević Irig - Vinska kuća Kovačević
Info
Mesto
Adresa
Novosadska 1, 26300 Vršac
Telefon
+381 (0) 13 834 169
+381 (0) 63 850-3474
Fax
+381 (0) 13 836-721
Mejl
Sajt
Opis

Ljubav, znanje i tradiciju pretocili smo u vino...

Vinarija Vinik je klasična, mala, porodična vinarija koja se nalazi u jednom od hiljadu podruma koliko ih je bilo pre stotinu godina u Vršcu.

Brend Vinarije Vinik su vina VRZOLE: Šardone, Šardone-Barique, Muskat Hamburg, Merlo, Rizling, Kaberne Sovinjon i prvi banatski bermet- Bermetto.

Proizvodni i turistički deo nalaze se u podrumskom prostoru, gde gosti u autenticnom ambijentu vrse degustaciju vina. Domaćin gostima je veliki majstor banatskog vinskog reda Sveti Teodor Nikola Cuculj, koji goste docekuje u viteskoj odori i prica o degustaciji i prizvodnji vina.

Podrum sa svojim hrastovim stolovima moze da primi 50gostiju. Moguce je obezbediti hranu i tamburase a sve varijante posete podrumu su moguce uz dogovor.

Najveselijem gostu se dodeljuje ’’diploma boema’’

Posete podrumu su moguce zakazivanjem na broj telefona: 063/850-34-74 013/834-169

*****************************************************************************************

Although our family is involved in the art and science of fine wine making for many generations it was only recently that we opened doors of this precious heritage to the wine lovers outside of the close family circle.

Every year we select only the highest quality grapes which with love, knowledge and by using traditional family recipe we nourish into limited quantities of finest wine. Wine appropriate to accompany your most precious moments and make every meal an occasion, every table more elegant and every day more civilized. We are inviting you to join us in endeavor of continuing this tradition.

Cheers.

Istorija

Banatski vinski red "Sveti Teodor" osnovan je u dane berbe groždja 2005 godine u Vršcu, gradu koji je najveći vinogradaski kraj u zemlji.

Naziv vinskog reda Sv. Teodor potiče od vladike Banatskog Svetog Teodora koji je još 1594 godine podigao ustanak protiv Turaka u Banatu. Njega je pravoslavna crkva proglasila za svetitelja 1994 godine . Vino i vladika su danas simboli grada Vršca i to je bio dovoljan razlog da vitezovi vinskog reda ponesu ime ovog Srpskog svetitelja.

Red ima svoj statut i kodeks ponasanja. Medju prvim čalanovima statuta piše da je to udruženje ljubitelja vina koji svako na svoj način mogu da doprinesu razvoju vinske kulture. Neprofitabilnog je karaktera i nema dodirnih tačaka sa verskim i političkim organizacijama .

Pored osnovnog zadatka, da šire vinsku kulturu, odnosno da utiču na okolinu da kulturno troši kvalitetna vina, vitezovi imaju zadatak da upoznaju okolinu u kojoj se nalaze sa prirodnom lepotama banatske ravnice, gastronomijom, običajima vezanim za vino i naravno vinima, a to su prvestveno bela vina tipa rizling i time doprinose stvaranju i razvoju vinskih puteva. Kodeks propisije ponašanje vitezova. Oni moraju svojim izgledom (na velikim manifestacijama su obavezni odelo i kravata), ponašanjem i umerenim pijenjem vina da budi primer ostalima u društvu.

Vitez Banatskog vinskog reda može da postane svaki iskreni ljubitelj - poznavalac vina, koga predloži jedan od vitezova senatu. Senat razmatra molbu u vreme zasedanja jednom godišnje na dan osnivanja reda u dane berbe groždja septembra u Vršcu.

Promocija kandidata u viteza vrši se javno na velikim vinarskim manifestacijama. Zadatak kandidatu za ulazak u red je da polozi ispit odgovaranjem na postavljena pitanja, deguistacija uzorka vina i opisivanje vina. Ukoliko je kandidat zadovoljio dobija odoru i diplomu i tada polaže zakletvu čime je postao ravnopravan član reda vitezova vina. Zakletva počinje rečima : ’’Vitez sam u službi njegovog veličanstva vina i zato mu se povinujem sa velikim poštovanjem.’’

Red broji 19 članova i praktikuje da prima proverene kandidate dobre poznavaoce vina. Red sačinjavaju vinari, poznate javne ličnosti, novinari i ljudi iz nauke. Medju njima su i dve dame vinskog reda. Red ima i četvoricu konzula.


Komentari (0)
Obavesti prijatelja

Ostale slike