Projekat Upoznaj Srbiju podrzan je od straneŽelite da vas obaveštavamo o manifestacijama u vašem okruženju? Prijavite se na našu mailing listu


*Ovu opciju uvek možete deaktivirati slanjem mejla na
office@global-it-solutions.org
Smart Office

Anketa
Kako ste saznali za portal Upoznaj Srbiju?

Preko prijatelja
Putem društvenih mreža ( facebook, twitter )
Preko pretraživača ( Google, Yahoo, Bing)
Preko foruma ( Elitesecurity, Burek, Krstarica...)
Slučajno sam naleteo/la na link
Nešto drugoKalendar događaja
Wild Serbia

Korisnici na mreži

Nema korisnika na mreži

Vinarija "Dulka"

Hotel Veliki Novi Sad
Cvetni Konaci Vrnjačka Banja
Vinarija Kovačević Irig - Vinska kuća Kovačević
Info
Mesto
Adresa
Poštanska 8, 21205 Sremski Karlovci
Telefon
+381 (0) 21 571-711
Fax
+381 (0) 21 571-711
Mejl
Sajt
Opis

Vinarija "Dulka", u svom asortimanu ima vina, bermet, vinjak i rakije vrhunskog kvaliteta. Počevši od 1920. godine prošlog veka pa do danas, intenzivno radi na unapređenju kako proizvodnje, tako i finalizacije, odnosno plasmana proizvoda. Brojne medalje dobijene na sajmovima svedoče o kvalitetu, trudu i radu cele porodice. U vinariji se mogu kupiti flaširani italijanski rizling, župljanku, cabernet saugvinon, roze, beli i crni bermet, vinjak iz ’95 godine odlikovan sa devet zlatnih medalja, kao i brojne rakije: breskovaču, komovicu, lozovaču, šljivovicu i jabukovaču. Ono što vlasnici vinarije ističu je da grožđe i voće potiču sa njihovih plantaža i voćnjaka i da su u pravom smislu proizvođači.

Dulkini vinogradi leže na tzv. južnim stranama brežuljaka, ili celopecima, gde ih sunce obasjava ceo dan. Dobre ekspozicije daju najslađe grožđe a onda i najbolje vino. U karlovačkim poljima pored Dunava, svi položaji zemljišta su dobri, pa tako i Dulkin Karas koji leži onako kako ga je Bog stvorio, od vajkada daje grožđa najboljeg kvaliteta. Pored vinograda "Dulka" poseduje i oko 10 hektara voća, jabuka i bresaka. Od ovog voća peku se rakije, jabuka i breskva, vrlo priznate na našem tržištu.

Istorija

Svi starosedeoci u Karlovcima imaju špic name (nadimak), otuda i ovaj nadimak Dulkini. Po ovom nadimku su i nazvali svoju proizvodnju. Dulkini u Karlovcima datiraju još iz XIX veka kada je askurđel došao u Karlovce oko 1880. i neke, i upoznao Karlovčanku sa kojom se oženio. Naravno u miraz je dobio vinograd i odredio sudbinu kako svoju tako i svojih potomaka. I tako evo već četvrta generacija porodice Dulkinih se bavi ovim poslom i svaka od njih je u ovu svoju ljubav i opredeljenje utkala nešto novo i bolje srazmerno željama i potrebama današnjeg čoveka.

U Karlovcima se inače od vajkada pravilo dobro vino, a karlovački vinari i vinogradari bili su nadaleko čuveni. Da je sve ovo istina potvrdjuju brojni spisi istoriografa koji su prolazili ili živeli u Karlovcima. Mnoge porodice u Karlovcima su se bavile ovim plemenitim zanimanjem; neke od njih su se nadaleko pročule i proslavile po svojim proizvodima, a neke su tradiciju bavljenja ovim poslom potpuno zaboravile i krenule u grad za lakšim hlebom.

Danas DULKA poseduje osam hektara vinograda, deset hektara voća, kapacitet podruma oko 30.000 litara vina, oko 10.000 litara rakije i prirodnog vinjaka i oko 5.000 litara bermeta. U vinariji i vinogradima pored stalno zaposlenih radnika, zapošljavamo i velik broj sezonskih. Od ozvaničenja i legalizacije proizvodnje, svi njihovi proizvodi podležu kontroli Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu.

Porodica Dulkinih redovno učestvuje na sajmovima za ocenjivanje kvaliteta vina kako u Beogradu tako i u Novom Sadu, gde su im kao priznatim proizvođačima i znalcima kvaliteta, više puta uručivana vrhunska odličja, nagrade i pehari.


Komentari (0)
Obavesti prijatelja

Ostale slike