Projekat Upoznaj Srbiju podrzan je od straneŽelite da vas obaveštavamo o manifestacijama u vašem okruženju? Prijavite se na našu mailing listu


*Ovu opciju uvek možete deaktivirati slanjem mejla na
office@global-it-solutions.org
Smart Office

Anketa
Kako ste saznali za portal Upoznaj Srbiju?

Preko prijatelja
Putem društvenih mreža ( facebook, twitter )
Preko pretraživača ( Google, Yahoo, Bing)
Preko foruma ( Elitesecurity, Burek, Krstarica...)
Slučajno sam naleteo/la na link
Nešto drugoKalendar događaja
Wild Serbia

Korisnici na mreži

Nema korisnika na mreži

Vinarija "Čoka"

Hotel Veliki Novi Sad
Cvetni Konaci Vrnjačka Banja
Vinarija Kovačević Irig - Vinska kuća Kovačević
Info
Mesto
Adresa
Palih Boraca bb,23320 Čoka
Telefon
+381 (0) 23 411-888
Fax
+381 (0) 23 71-177
Mejl
Sajt
Opis

Danas na površini od cca 250 ha, pored reke Tise, gde galopiraju razigrani konji i greje toplo banatsko sunce rastu rodni vinogradi: Caberne Sauvignon-a, Merlot-a, Rajnskog i Italijanskog Rizlinga, Chardonnay-a, Muskat otonel-a, Frankovke. U proteklih 7 godina zasađeno je 150 ha novih vinograda. Preovladavaju crne sorte, a 35% vinograda je rezervisano za bele sorte. Plan je da se u nardenim godinama zasadi još 300 ha mladih vinograda.

Velika investiciona sredstva uložena su u nabavku savremene linije za hladno i aseptično punjenje vina, jedinstveno na domaćem tržištu. Ova tehnologija podrazumeva proces mikrofiltarcije na podrumskoj temperaturi čime se izbegava termički tretman vina i doprinosi očuvanju aromatičnih svojstava. Sistem iziskuje apsolutnu sterilnost boca koja se postiže ispiranjem boca ozonom.

Uvođenjem nove linije, kvalitet vina je daleko unapređen jer se sistemom inertnog gasa vino štiti od procesa oksidacije.

Instaliarnju nove linije prethodila su ulaganja u savremenu halu koja je izgrađena po visokim svetskim standardima. Savremena oprema italijanskog proizvođača potpuno je automatizovana uključujući i former kutija (mašina za automatsko pravljenje kutija lepljenje i pakovanje).

Kapacitet linije je 4.000 boca na sat. Vinarija godišnje proizvede oko 8 miliona jedinica.

Istorija

Zemljišni posedi oko Čoke oduvek su privlačili bogate vlastelinske porodice još početkom XIII veka ,kada se Čoka prvi put pominje u pisanim izvorima. Osamdesetih godina XIX veka Čoku je kupio Lerinc Marcibanji. Njegovi naslednici se početkom XX veka odlučuju da celokupno imanje prodaju braći Arturu i Karolju Ledereru.

Dolaskom Ledererovih imanje ubrzo stiče reputaciju najuzornijeg gazdinstva u Torontolskoj županiji, a kasnije, između dva svetska rata i na području Jugoslavije. Organizovano vinogradarstvo počinje krajem XIX i početkom XX veka kada je Artur Lederer odlučio da zasadi veće površine vinograda na potezima „Veliki vinograd“ i „Macahumka“.

Prepoznajući potencijal Banatskog tla i klime koje omogućavaju uspešno gajenje sorti za dobijanje kvalitetnih crnih i belih vina, Artur Lederer iz Francuske (Medoka) donosi u Čoku reznice Merlota .Od sorti u Ledererovim vinogradima oko 50% su bile kvalitetne sorte i to u prvom redu Rizling Italijanski (oko 100 ha), zatim Merlot i Muskat Otonel. Na ostalih 250 ha bile su zasađene masovne sorte za proizvodnju belih vina.


Komentari (0)
Obavesti prijatelja

Ostale slike