Projekat Upoznaj Srbiju podrzan je od straneŽelite da vas obaveštavamo o manifestacijama u vašem okruženju? Prijavite se na našu mailing listu


*Ovu opciju uvek možete deaktivirati slanjem mejla na
office@global-it-solutions.org
Smart Office

Anketa
Kako ste saznali za portal Upoznaj Srbiju?

Preko prijatelja
Putem društvenih mreža ( facebook, twitter )
Preko pretraživača ( Google, Yahoo, Bing)
Preko foruma ( Elitesecurity, Burek, Krstarica...)
Slučajno sam naleteo/la na link
Nešto drugoKalendar događaja
Wild Serbia

Korisnici na mreži

Nema korisnika na mreži

Podrum "Vitis Vino Jelenković"

Hotel Veliki Novi Sad
Cvetni Konaci Vrnjačka Banja
Vinarija Kovačević Irig - Vinska kuća Kovačević
Info
Mesto
Adresa
Mire Vinklajt 17, 19300 Negotin
Telefon
+381 (0) 19 542-500
+381 (0) 64 199-7736
Mejl
Sajt
Opis

Podrum "Vitis vino Jelenković" iz Negotina prva je privatna vinarija koja garantovano proizvodi vrhunska vina od grožđa ubranog iz čuvenog Rajačkog vinogorja, jedino u Srbiji koje se može porediti sa Burgonjom u Francuskoj. Garanciju za ovu tvrdnju daje Sertifikat za proizvodnju vina sa zaštićenim geografskim poreklom, koji je ova vinarija – prva među malim proizvođačima u Srbiji dobila 2007. godine. Vrhunska bela vina Šardone i Rajnski rizling i kvalitetno crveno vino Game berba 2006. godine proizvedena su po strogim ekološkim standardima i kontrolisanog su roda. Proces proizvodnje pratile su stručne službe Ministarstva poljoprivrede i Republička komisija za degustaciju vina.

"Vitis vino Jelenković" proizvodi vina sa geografskim poreklom tako što:

- bira najbolje vinograde u vinogorju,
- proizvodi grožđe i vino po ekološkim standardima,
- projektuje godišnji rod grožđa radi dobijanja vina vrhunskog kvaliteta,
- primenjuje tradicionalnu proizvodnju uz primenu savremenih dostignuća,
- proizvodnju grožđa i vina kontroliše Ministarstvo poljoprivrede Srbije preko stručnih institucija,
- Vitis vino garantuje kvalitet.

Istorija

Tradicija vinarenja u porodici Jelenković duga je već skoro jedan vek. Tridesetih godina prošlog veka, Bogomir Jelenković, brat Prvula Jelenkovića, po završetku poljoprivredne škole podiže vinograd sa ranije nezastupljenim sortama grožđa – rizling, traminac i portugizac. Taj vinograd je bio uzor vinogradarima u kraju.

Nastavljajući stopama svog brata, Prvul odlazi na školovanje i završava poljoprivredni fakultet u Beogradu. Radni vek provodi u Krajina vinu, kojeg je direktor od 1977 do 1987. godine. Svojim najvećim uspehom smatra podizanje Bukovskog zlatnog brda, savremena plantaža vinograda u okolini Negotina, i vođenje jedne od vodećih vinarija u zemlji. Odlaskom u penziju proširuje domaću proizvodnju i ubrzo sa svojim sinom Goranom, koji je takođe diplomirani tehnolog – enolog, osniva podrum "Vitis vino Jelenković".

Podrum "Vitis vino Jelenković" je osnovan 1997. godine, u svojoj ponudi ima pet vrsta vina, među prvima je registrovao proizvodnju vina sa zaštićenim geografskim poreklom koja se mogu probati u restoranima i vinarijama kako u Negotinu, tako i u ostalim gradovima.


Komentari (0)
Obavesti prijatelja

Ostale slike