Projekat Upoznaj Srbiju podrzan je od straneŽelite da vas obaveštavamo o manifestacijama u vašem okruženju? Prijavite se na našu mailing listu


*Ovu opciju uvek možete deaktivirati slanjem mejla na
office@global-it-solutions.org
Smart Office

Anketa
Kako ste saznali za portal Upoznaj Srbiju?

Preko prijatelja
Putem društvenih mreža ( facebook, twitter )
Preko pretraživača ( Google, Yahoo, Bing)
Preko foruma ( Elitesecurity, Burek, Krstarica...)
Slučajno sam naleteo/la na link
Nešto drugoKalendar događaja
Wild Serbia

Korisnici na mreži

Nema korisnika na mreži

Podrum "Probus"

Hotel Veliki Novi Sad
Cvetni Konaci Vrnjačka Banja
Vinarija Kovačević Irig - Vinska kuća Kovačević
Info
Mesto
Adresa
Ulica Matoševa br: 32, 21205 Sremski Karlovci
Telefon
+381 (0) 63 807-9098
+381 (0) 21 881-468
+381 (0) 21 881-553
Mejl
Sajt
Opis

Porodična tradicija gajenja vinove loze i proizvodnja vina, po zapisima i po sećanjima porodičnih predaka, seže još do pred kraj XVIII i početak XIX veka.

Promenile su se sorte vinove loze, načini obrade vinograda, mehanizacija je učinila svoje, kao i sama tehnologija proizvodnje vina koja je unapređivana i osavremenjivana, ali ono što se nije promenilo kod vlasnika podruma "Probus", to je trud i ogroman rad koji, iz godine u godinu, ulažu u obradu vinograda i negovanje finalnih proizvoda u podrumima tako da bi ljubiteljima dobre kapljice ponudila kvalitetne sorte vina.

Vina podruma "Probus" se proizvode pod budnim deda Đurinim okom i nadzorom enologa i vinskih eksperata od sorti grožđa rizlinga, župljanke, vranca, čuvena je frankovka, merloa, starih sorti - plemenke i slankamenke i drugih vrsta. Podrum „Probus“ je proizvodjač i i nekoliko vrsta rakija (rakije od grožđa: lozovače,voćne: kruške, višnjevače, kajsijevače, dunje, šljive ...).

Vrhunac tradionalne vinske proizvodnje predstavlja nadaleko čuveni bermet čija se receptura čuva kao porodična tajna i prenosi sa kolena na koleno u karlovačkim porodicama.

Istorija

Naziv podruma potiče od imena rimskog imperatora Markusa Aurelijusa Probusa. Markus Aurelius Probus rođen je u Sirmijumu (današnjoj Sremskoj Mitrovici) i to još davne 232. godine. Posle pobede nad carem Florijanom i sam postaje car, priznat od strane rimskog Senata. Usled nedostatka podataka o njegovim ratovima, cara Probusa istorija pamti kao vladara koji je sadeći vinovu lozu, širio vinsku kulturu po čitavoj teritoriji Carstva. Legenda kaže da su ga 282.godine ubili njegovi vojnici u jednom od vinograda jer ih je navodno terao da u periodu mira obavljaju građanske dužnosti kao što su sadnja i obrada vinograda.

Davne 1881.godine, vinogradi ove oblasti oboleli su od bolesti poznate u narodu pod imenom filoksera, koja je uništila sve karlovačke vinogradarske zasade. Ne želeći da izgube svoju vinarsku reputaciju, neumorni karlovački vinogradari su posadili nove sorte, a poučeni gorkim iskustvom s kraja XIX veka ove su bile otpornije od starih sorti.


Komentari (4)
Obavesti prijatelja

Ostale slike