Projekat Upoznaj Srbiju podrzan je od straneŽelite da vas obaveštavamo o manifestacijama u vašem okruženju? Prijavite se na našu mailing listu


*Ovu opciju uvek možete deaktivirati slanjem mejla na
office@global-it-solutions.org
Smart Office

Anketa
Kako ste saznali za portal Upoznaj Srbiju?

Preko prijatelja
Putem društvenih mreža ( facebook, twitter )
Preko pretraživača ( Google, Yahoo, Bing)
Preko foruma ( Elitesecurity, Burek, Krstarica...)
Slučajno sam naleteo/la na link
Nešto drugoKalendar događaja
Wild Serbia

Korisnici na mreži

Nema korisnika na mreži

Podrum "Aleksandrović"

Hotel Veliki Novi Sad
Cvetni Konaci Vrnjačka Banja
Vinarija Kovačević Irig - Vinska kuća Kovačević
Info
Mesto
Adresa
Vinča, 34310 Topola
Telefon
+381 (0) 34 826-555
Fax
+381 (0) 34 826-556
Mejl
Sajt
Vlasnik

Božo Aleksandrović

Opis

Podrum "Aleksandrović" iz Vinče kod Topole predstavlja prvo srpsko penušavo vino koje je sa ponosom nazvano Trijumf.

Enolozi kažu da je prizvodnja šampanjca kruna vinarstva, ali da je put do čarobnih iskrica u čaši penušavca veoma težak. Proizvodnja vrhunskog šampanjca je gotovo tajnovit i mističan proces koji se u Francuskoj vekovima prenosi sa generacije na generaciju i čuva kao najstroža porodična tajna.

Berba Chardonnay 2008.godine iz vinograda Podruma "Aleksandrović", zasađenog u kraju gde su i srpski kraljevi pravili i pili vino, predstavljala je početak proizvodnje Prvog srpskog penušavog vina– Trijumf. Uz nesebičnu pomoć i savete eminentnog stručnjaka Enološkog instituta u Šampanji, enologa Pierre Yves Bournerias, otpočela je proizvodnja šampanjca, po staroj, tradicionalnoj, francuskoj metodi, Méthode Champenoise.

Istorija

Porodica Aleksandrović se više od sto godina bavi vinogradarstvom i vinarstvom. Pradeda Miloš Aleksandrović je bio jedan od osnivača Vinčanske vinogradarske zadruge 1903.godine.

Porodica je do početka II svetskog rata imala 30.000 čokota i od početka je blisko sarađivala sa vinogradarima i vinarima kraljevih podruma. Tradiciju nastavljaju deda Života i Aleksandar Aleksandrović.

Kada je 1992. godine čuveni dvorski podrumar Živan Tadić, koji je posle II svetskog rata emigrirao u Kanadu, saznao da porodica Aleksandrović obnavlja vinarsku tradiciju oplenačkog kraja, poslao je u Vinču originalnu recepturu - sortni sastav Trijumfa, najboljeg vina kraljevih podruma koje se pre drugog svetskog rata pilo na skoro svim evropskim dvorovima. Tako smo u našem podrumu, na osnovu požutelog rukopisa počeli da ispisujemo nove stranice duge porodične istorije vinogradarstva i vinarstva oslanjajući se na iskustva predaka, nova naučna saznanja i modernu tehnologiju. Nova etapa u razvoju Vinarije Aleksandrović počinje 2000.godine, posle političkih promena u Srbiji, kada je sagrađena nova vinarija i nabavljena najsavremenija oprema za proizvodnju vrhunskih vina.

Preuzeto sa www.podrumaleksandrovic.rs


Komentari (0)
Obavesti prijatelja

Ostale slike