Projekat Upoznaj Srbiju podrzan je od straneŽelite da vas obaveštavamo o manifestacijama u vašem okruženju? Prijavite se na našu mailing listu


*Ovu opciju uvek možete deaktivirati slanjem mejla na
office@global-it-solutions.org
Smart Office

Anketa
Kako ste saznali za portal Upoznaj Srbiju?

Preko prijatelja
Putem društvenih mreža ( facebook, twitter )
Preko pretraživača ( Google, Yahoo, Bing)
Preko foruma ( Elitesecurity, Burek, Krstarica...)
Slučajno sam naleteo/la na link
Nešto drugoKalendar događaja
Wild Serbia

Korisnici na mreži

Nema korisnika na mreži

Žagubica

Lična karta
Lokacija
Istočna Srbija
Broj stanovnika
16 919
Osnovna delatnost
Poljoprivreda, Privreda, Trgovina
Poštanski broj
12320
Sajt


View Larger Map

Opis

Opština Žagubica je opština u Braničevskom okrugu u centralnoj Srbiji. Opština zahvata gornji deo doline Mlave i razdvojena na dva dela, pobrđe i planinski obod. Glavni i središnji deo predstavlja Žagubička kotlina čiji je niži deo prosečne nadmorske visine oko 300 metara. Drugi, manji i niži deo je Krepoljinsko-krupajska kotlina, sa nižim delom oko 220 metara nadmorske visine. Između kotlina je pobrđe.

Istorijat

U turističkoj valorizaciji Homolja značajno mesto pripada i kulturno-istorijskom nasledju. Ono je i raznovrsno i osobeno zbog sticaja promenljivih istorijskih okolnosti i specifičnog društvenog, geografskog i saobraćajnog položaja Homolja u prošlosti i sadašnjosti. Iz rimskog perioda postoje arheološki lokaliteti - gradine koje su predstavljala utvrdjenja sa kulama motriljama i stanice za odmor, a služile su za osiguranje važnog rimskog puta "Via militaris" koji je vodio kroz klisure Mlave. Najočuvanija utvrðenja nalaze se na uzvišenju Gradac, u Ribarskoj klisuri, Gornjačkoj klisuri, klisuri Tisnice i kod Laznice.

Privreda

Homolje raspolaže velikim potencijalom u privrednom pogledu jer u mnogim oblastima može ne samo da zadovolji potrebe svog stanovništva, vec i da ostvarene viškove izvozi na druga tržišta. U uslovima slabe naseljenosti, glavni izvor opstanka doseljenog stanovništva bilo je stocarstvo. Daljim množenjem stanovništva potreba za obradivom zemljom postajala je sve veca. Zemljoradnja se širi, a krce se i nove površine šuma. U ravnima Žagubicke i Krepoljinsko-krupajske kotline i proširenih delova dolina na izlazu reka u ravni, u ravnim i najplodnijim delovima Homolja, najviše se gaje kukuruz i pšenica. Na površima i višim terasama prožimaju se stocarstvo, ratarstvo i vocarstvo, odnosno to je rejon žitarica, livada, voca.

Kultura

Deo kulturne baštine stanovništva jednog kraja su i kućna radinost, zanati - naročito umetnički, izrada suvenira, narodne nošnje i folklor. Ove delatnosti su istovremeno i element privreðivanja, zapošljavanja, zadovoljavanja potreba lokalnog stanovništva, ali takoðe u uslovima razvijenog turizma mogu biti i značajan dopunski element turističke ponude. Homolje je u tom pogledu vrlo specifična i značajna sredina.Prostorna izdvojenost Homolja, uslovljena geografskim položajem i reljefom, saobraćajna izolovanost i mala naseljenost stanovništva razlièitih etničkih grupa u dugom istorijskom trajanju ostavili su snažan pečat na privrednu autarhičnost i autohtoni tradicionalizam u životu stanovništva ovog kraja, koji se i do danas održava. To se ogleda u održavanju pojedinih zanata, tradicionalnom spravljanju pojedinih proizvoda od mleka i mesa, proizvodima kućne radinosti, naroč ito odevnih predmeta, u folkloru, muzici, narodnoj kuhinji, verskim, svadbenim i drugim običajima i tome slično.

Turizam

Kao privredna grana turizam je na podrucju opštine Žagubica poceo nešto osetnije da se razvija tek poslednjih desetak godina. Izgradeni su mnogi moteli zahvaljujuci radnim organizacijama, a takode su u planu i novi moteli za izgradivanje. Buduci da je opština Žagubica privredno nedovoljno razvijena i da kao takva ne raspolaže sredstvima za intenzivniji razvoj turizma, buduca orijentacija u razvoju turizma u Homolju treba da se zasniva na seoskom turizmu.


Komentari (0)