Projekat Upoznaj Srbiju podrzan je od straneŽelite da vas obaveštavamo o manifestacijama u vašem okruženju? Prijavite se na našu mailing listu


*Ovu opciju uvek možete deaktivirati slanjem mejla na
office@global-it-solutions.org
Smart Office

Anketa
Kako ste saznali za portal Upoznaj Srbiju?

Preko prijatelja
Putem društvenih mreža ( facebook, twitter )
Preko pretraživača ( Google, Yahoo, Bing)
Preko foruma ( Elitesecurity, Burek, Krstarica...)
Slučajno sam naleteo/la na link
Nešto drugoKalendar događaja
Wild Serbia

Korisnici na mreži

Nema korisnika na mreži

Žabalj

Lična karta
Lokacija
Severna Srbija
Broj stanovnika
9598
Osnovna delatnost
Poljoprivreda, Privreda, Trgovina, Industrija
Poštanski broj
21230
Sajt


View Larger Map

Opis

Žabalj je gradsko naselje u opštini Žabalj u Južnobačkom okrugu. Nalazi se u regionu poznatom kao Šajkaška (jugoistočni deo Bačke), u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini.

Istorijat

Područje opštine Žabalj naseljeno je u kontinuitetu od mlađeg kamenog doba do danas. O tome svedoče brojni naseobinski kompleksi locirani uglavnom na visokim terasama stare obale Tise, Jegričke i Male bare. Jedni kraj drugih situirani su ostaci naselja iz neolita, bronzanog i gvozdenog doba, nekropole Kelta, poluzemunice Sarmata i silosi Slovena. Brojan i bogat inventar prikupljen rekognosciranjem i zaštitnim arheološkim iskopavanjima čuva se u muzeju Vojvodine i zavičajnoj zbirki u Žablju. Vredne pomena su kolekcija srebrnog novca iz Gospođinaca, kolekcija srebrnog nakita iz Čuruga (6 vek p.n.e.), oružije Skordiska, kermika i oruđa od kamena, kosti i metala. Iz 4-og veka očuvan je u potpunosti vodoprivredni objekat poznat kao Rimski šanac, korišćen kao prvorazredna plovna komunikacija u starom i srednjem veku. Od kraja 9-og veka područije opštine je u sklopu Ugarske i naseljeno je Srbima o čemu govore pisani izvori i toponimi srpske proveniencije, očuvani do danas, a za svedočeni u arhivskoj građi iz srednjeg veka. Prostor opštine je u vlasti Turaka od 1541.godine i pripada nahiji Titel, a žitelji su isključivo Srbi naseljeni u desetak sela od kojih 3: Čurug, Žabalj i Gospođinci postoje i danas. Od 1699.godine do 1918.godine područije je pod vlašću Habsburške Monarhije i Austro-Ugarske. Za potrebe odbrane granice od Turaka 1763. godine formiran je Šajkaški graničarski bataljon u čiji sastav ulaze Žabalj, a od 1769.godine Čurug i Gospođinci. Definitivno je kompletiran 1800.godine preseljenjem Srba iz Temerina na lokaciju današnjeg Đurđeva. Bataljon se istakao u ratovima protiv Turaka i u sukobu sa Mađarima 1848/49. godine u vreme Bune. Aprila 1849. godine sela naše opštine su spaljena a stanovništvo masovno stradalo tokom ratnih operacija. Nakon razvojačenja Granice 1873.godine, raspadanja porodičnih zadruga i rapidne pauperizacije stanovništvo se raseljava i time omogućava useljenje mase Nemaca, Mađara, Rusina i Jevreja pri čemu ovaj deo Šajkaške gubi Srpski etnički karakter. Krajem 1918.godine opštine sreza Žabalj ulaze slobodno izraženom voljom svojih građana u sastav Kraljevine Srbije, odnosno Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. 1941.godine Mađarska soldateska okupira i anektira naselja Žabaljskog sreza, a početkom 1942.godine vrši masovan genocid nad Srbima i Jevrejima likvidirajući oko 2000 lica. 1944.godine definitivno oslobođena opština Žabalj je u sklopu Srbije i Jugoslavije.

Privreda

Ratarstvo je u opštini Žabalj danas najdominantnija grana poqoprivrede, kako po veličini površina na kojima se gaje biljne kulture, tako i po ukupnoj količini proizvoda i kontinuiranosti rasta proizvodnje u vremenskom periodu kada su i najpresudniji uslovi za privredjivanje bili relativno stabilniji ( do kraja 80-tih godina). S tim u vezi od žitarica najviše se gaji kukuruz i pšenica, dok se od industrijskih biljki gaje šećerna repa i suncokret. Neosporno je to da je poljoprivredna proizvodnja uticala na to da od industrijskih grana najdužu tradiciju i najveću rasprostranjenost ima agroindustrija, odnosno industrija prerade šećera uz koju egzistira i metalska industrija. Vodeću ulogu u industriji šećera ima svakako "Šajkaška" DD Fabrika šećera, dok se u metalskoj industriji izdvajaju DP "Vos", društveno preduzeće za proizvodnju i montažu opreme za stočarstvo, ventilacionih sistema i dr. i Društveno preduzeće za proizvodnju poljoprivrednih mašina i rezervnih delova za poljoprivredne mašine " 1. oktobar".

Kultura

Mnogobrojna spomen-obeležja iz revolucionarne prošlosti su u selima ovog dela Šajkaške, a na obali Tise je impozantan spomenik Šajkaškom partizanskom odredu, rad Jovana Soldatovića. Pored građevina seoske arhitekture, u Čurugu je i jedina tipična panonska vetrenjača na teritoriji Vojvodine, a u pravoslavnoj crkvi je poznati ikonostas - rad Đorđa Krstića. Kraj Žablja, na obali Tise, smeštena je bogata Zavičajna muzejska zbirka.

Turizam

Turizam je savremena, složena socio-ekonomska pojava. Predstavlja kretanje, promenu, doživljavanje, upoznavanje nečeg novog nepoznatog, interesantnog. Osnovni motivi, pobude u čoveku koji ga podstiču na turistička kretanja su želja za izlaskom iz svakodnevnice, opuštanje, odmor i dr. Značajna komponenta razvoja nekog područja je geosaobraćajni položaj, uslov dostupnosti pa i bolje posećenosti u turističkom razvoju. Položaj opštine Žabalj u odnosu na saobraćajne pravce je interesantan i specifičan. Za vrednovanje turističko-geografskog položaja značajan je i položaj u odnosu na veće gradske centre i sva naselja u kojima je potencijalna turistička masa. Teritoriju opštine okružujuje veći broj bačkih gradova, od kojih su najbliži veći Novi Sad, Zrenjanin i Bečej. Najveći broj očekivanih dolazaka turista, rekreativaca i drugih posetilaca može se očekivati iz Novog Sada, kao najvećeg grada i onih gradova kojima Jegrička, Mrtva Tisa i reka Tisa predstavlja atraktivno prirodno okruženje za lov, ribolov i rekreaciju. Najznačajniji i za turizam najatraktivniji prirodni faktor na ovom prostoru je hidrografija. Prostor Jegričke, Mrtve Tise i reke Tise u hidrografskom pogledu predstavlja vrlo interesantan, raznovrstan i turistički atraktivan iz više razloga. Naime, flora i vegetacija ovog prostora, njen raritet i postojanje na vrlo malim površinama daje im snagu atrakcije i interesantnosti.

Sport

Na teritoriji opštine Žabalj, trenutno postoji 25 različitih sportskih klubova, koji se takmiče u određenim ligama. Većina sportskih klubova pored seniorskih selekcija u rad je uključila i najlmlađe kategorije uzrasta, koje predstavljaju siguran oslonac za budućnost sporta i postojanje određenih klubova. U sportskim klubovima je trenutno uključeno oko 900 sportista, različitih uzrasta i kategorija. Svi klubovi rade na postojećim otvorenim i zatvorenim terenima, koji su već u podmaklim fazama za renoviranje i proširivanje. Jedino u Žablju postoji sportska hala, koja ne može da odgovori svi zahtevima za rekreacione i takmičarske potrebe. U svim mestima opštine Žabalj, najviše dece i omladine je uključeno u fudbalske klubove: fk „ŽSK“ Žabalj, fk „Hajduk“ Čurug, fk „Bačka“ Đurđevo i fk „Jedinstvo“ Gospođinci. Fudbalski klubovi se takmiče u nižim zonskim ligama, gde imaju zapažene uloge. Najuspešniji klub u opštini Žabalj je rk „Hajduk“ Čurug, koji se takmiči u drugoj ligi saveznog ranga, gde ima zapaženu ulogu i mesto. Rk „Hajduk“ Čurug i rk „ŽSK“ Žabalj imaju dugu tradiciju koja je duža od 50 godina i kvalitetan igrački potencijal, što govori o dobroj rukometnoj sredini.


Komentari (0)