Projekat Upoznaj Srbiju podrzan je od straneŽelite da vas obaveštavamo o manifestacijama u vašem okruženju? Prijavite se na našu mailing listu


*Ovu opciju uvek možete deaktivirati slanjem mejla na
office@global-it-solutions.org
Smart Office

Anketa
Kako ste saznali za portal Upoznaj Srbiju?

Preko prijatelja
Putem društvenih mreža ( facebook, twitter )
Preko pretraživača ( Google, Yahoo, Bing)
Preko foruma ( Elitesecurity, Burek, Krstarica...)
Slučajno sam naleteo/la na link
Nešto drugoKalendar događaja
Wild Serbia

Korisnici na mreži

Nema korisnika na mreži

Vrdnik

Lična karta
Lokacija
Severna Srbija
Broj stanovnika
3704
Osnovna delatnost
Poljoprivreda, Privreda, Turizam
Poštanski broj
22408Opis

Vrdnik je naselje u opštini Irig u Srbiji, u Sremskom okrugu, na južnoj strani Fruške gore. Vrdnik se nalazi u središnjem delu Srema, u podnožju Fruške gore, na nadmorskoj visini od 210 m. Banja je udaljena od Beograda 74 km, a od Novog Sada 24 km. Klima je umereno-kontinentalna, sa malo padavina, odsustvom vetrova i velikom insolacijom od preko 2200 časova godišnje. Čist vazduh sa velikim sadržajem ozona, banju Vrdnik svrstava i u red vazdušnih banja.

Istorijat

Vrdnik se prvi put pominje 1315 kao tvrđava Vrdnik, a drugi put tek 1702. godine, kad se navodi kao naseljeno mesto koje je imalo fizionomska obeležja karakteristična za većinu fruškogorskih naselja. Dugo se razvijao uz istoimeni manastir, a većinsko stanovništvo činili su doseljenici sa svih strana, koji su predstavljali najamnu radnu snagu (kmetovi – prnjavorci) na imanjima manastira. Za razvoj Vrdnika od najveće važnosti bilo je otkrivanje nalazišta mrkog uglja i početak njegove eksploatacije. Rudnik je otvoren 1804. i jedan od najstarijih na području bivše Jugoslavije a eksploatacija je trajala do 1968. godine. Rudnik je najpre pripadao manastiru Vrdnik, da bi kasnije pripao grofu Pejačeviću iz Rume, koji ga je otkupio od monaha. Od 1908.—54 je radila jedna od najjačih termoelektrana na području današnje Vojvodine. Tu je još i veoma značajan istorijski spomenik Vrdnička kula. Istraživanja su pokazala da temelji potiču iz rimskog doba. Prema nekim podacima, graditelj je bio rimski car Probus već 287. godine. Kasnije izgrađeno utvrđenje od kojeg je ostala današnja kula nastalo je u XIV veku, prema podacima mađarskih istoričara. Ovo utvrđenje imalo je ulogu zaštite Vrdnika od napada osvajača. U Vrdniku i bližoj okolini nalazi se vredna baština još od bronzanog doba, preko rimskog perioda, verskih svetinja-manastira. Vrdnik se razvijao uz istoimeni manastir koga su 1697. naselili monasi manastira Ravanice koji su u manastirsku crkvu smestili mošti Sv. Kneza Lazara. Od tog vremena manastir Vrdnik se vodi i pod imenom Ravanica. Još jedan značajan istorijski spomenik je Vrdnička kula. Istraživanja su pokazala da temelji potiču iz rimskog doba. Milica Stojadinović Srpkinja, prva srpska pesnikinja, je veći deo svoga života provela u Vrdniku, a u blizini manastira Vrdnik nalazi se njen spomenik.


Komentari (0)
Albumi

Naziv: Banja Vrdnik sm...

Broj slika: 11

Datum kreiranja: 04.09.2012.

Naziv: Banja Vrdnik u ...

Broj slika: 10

Datum kreiranja: 16.01.2013.

Naziv: Konak Šarene t...

Broj slika: 5

Datum kreiranja: 16.07.2013.

Vidi sve >>