Projekat Upoznaj Srbiju podrzan je od straneŽelite da vas obaveštavamo o manifestacijama u vašem okruženju? Prijavite se na našu mailing listu


*Ovu opciju uvek možete deaktivirati slanjem mejla na
office@global-it-solutions.org
Smart Office

Anketa
Kako ste saznali za portal Upoznaj Srbiju?

Preko prijatelja
Putem društvenih mreža ( facebook, twitter )
Preko pretraživača ( Google, Yahoo, Bing)
Preko foruma ( Elitesecurity, Burek, Krstarica...)
Slučajno sam naleteo/la na link
Nešto drugoKalendar događaja
Wild Serbia

Korisnici na mreži

Nema korisnika na mreži

Sokobanja

Apartmani Sokobanja Kalinovica
Lična karta
Lokacija
Centralna Srbija
Broj stanovnika
8407
Osnovna delatnost
Turizam
Poštanski broj
18230
Sajt


View Larger Map

Opis

Sokobanja spada u gradsko – banjsko naselje i predstavlja centar opštine i Sokobanjske kotline. Ona ima vrlo specifičan položaj a nalazi se u jugoistočnoj Srbiji. Od Beograda je udaljena 240 kilometara, od Niša 60 a od Zaječara 70 kilometara. Do Sokobanje se dolazi regionalnim putem koji se u Aleksincu izdvaja od autoputa Beograd-Nis kao i iz pravca Boljevca i Knjaževca. Samo naselje je smešteno u južnom delu Sokobanjske kotline u podnožju planine Devica koja je samo jedna u nizu planina koje okruzuju Sokobanju. Naselje se nalazi na 305 metara nadmorske visine što ga ne ubraja u visoke banje ali upravo to planinsko okruženje utiče na povoljnu subalpsku klimu Sokobanje koje je svrstava u vodeća klimatska mesta u Srbiji.

Uz čist vazduh i zdravu sredinu koji je karakterišu, Sokobanja ima veliki broj termalnih izvora od kojih se neka nalaze u samoj Sokobanji i imaju veliku primenu u lečenju. Pored ovih karakteristika. Sokobanjska kotlina ima dobro razvijenu hidrografiju gde je glavni tok reka Moravica koja otvara ovu kotlinu ka zapadu. Sokobanja je poznata i po velikom broju manjih reka i jezera (jedno prirodno i više veštačkih), po atraktivnim parkovima, izletištima, kupalištima, planinama, pećinama (od kojih je jedna uređena za posetu), klisurama i kanjonima, mineralnim izvorima, flori i fauni...

Istorijat

Areheološki nalazi govore da je naseobina kraj mineralnih izvora postojala još u doba neolita, a predmeti od bronze i gvožđa potvrđuju postojanje banje u razdoblju od VII do VII veka p.n.e. Potvrđuje se da je Sokobanja staro naselje rimskog porekla, da je i tada postojalo kupalište - balnea, odakle i potiče naziv banja. Sokobanja je bila stalno na udaru silnika i moćnika. Često je potpadala pod vladu osionih Turaka ili podmuklih Austrijanaca (1690. i 1737), ali su je Srbi uvek ponovo oslobađali...

Zbog svog geografskog značaja i lekovitosti svojih voda, Sokobanja je bila stalno na udaru silnika i moćnika. Često je potpadala pod vladu osionih Turaka ili podmuklih Austrijanaca (1690. i 1737), ali su je Srbi uvek ponovo oslobađali. Sredinom prve polovine XIX veka u Sokobanji je bilo oko 50 srpskih i oko 700 turskih kuća i pet džamija.

Sokobanju kao lečilište pominju i austrijski osvajači. General, grof šmetaus, 1737. godine piše: „ Naselje Banja dražesno je mesto. Ima jedan zamak koji je, kako izgleda, vrlo star; ima kupatila za koja se priča da su divna... Ona su sagraðena od mermera i održavaju se sa puno čistoće. Ovamo Turci dolaze iz svih krajeva, pa čak i iz Azije.“ šmeatus, takoðe, navodi da su pre Turaka ovde na lečenje dolazili još rimski legionari, ratnici Vizantije i srednjevekovne velmože.

Kultura

Zavičajni muzej

Muzej raspolaže eksponatima iz oblasti arheologije, etnologije i istorije. Redovno se organizuju prigodne izložbe slika, skulptura, knjiga ili drugih eksponata. Ispred muzeja je uređen amfitetar koji se u letnjoj sezoni koristi za pozorišne predstave, književene večeri ili neke druge manifestacije.

U ovoj godini radovi na rekonstrukciji zgrade ’’Zavičajnog muzeja’’ i sređivanje konpletnog enterijera biće završeni do početka glavne turističke sezone.

Galerija - legat Miluna MItrovića

U sastavu Organizacije za kulturu, turizam i sport nalazi se i Galerija - legat Miluna MItrovića, akademskog slikara iz Beograda, po rođenju Sokobanjčanina. Likovna kolonija "Sokograd" svake godine okuplja eminentne umetnike i obogaćuje zbirku galerije.

Bioskop Moravica

Bioskop ima pristojnu dvoranu sa 350 mesta i uslove za prikazivanje svih vrsta filmova. Sa velikim uspehom bioskopsku salu koristi i sokobanjsko Studentsko pozorište sa interesantnim repertoarom predstava.

Turizam

Lovni i ribolovni turizam

Lovni turizam je jedan od najprofitabilniji vidova turizma. Polaznu osnovu čine stanišni uslovi za egzistenciju brojno lovno interesantnih vrsta životinja, raspoloživi lovni fond, kao i mogućnost unapređenja. Međutim da bi se ostvario viši nivo kvaliteta usluga i znatno veća profitabilnost lovnog turizma neophodno je preduzeti niz organizacionih i tehničkih mera i aktivnosti kao što su: poboljšanje vrsta i povećanje broja lovne divljači, permanentno podmlađivanje pojedinih vrsta radi održanja razvojne osnove, zimska prehrana, zaštita i unapređenje stanišno-čuvarske službe i dr. U skladu sa propisanim zakonima i prema lovačkom kalendaru za divljač u režimu zaštite, odnosno cenovniku koji je doneo UO Lovačkog saveza Srbije, možete se na ovim terenima okušati u lovu na: zeca, poljsku jarebicu, divlju gusku, šumsku šljuku, fazana, divlju patku, lisku, goluba grivaša, prepelicu, griicu, gugutku, potom srndaća i srne, divlje svinje.

Ne manje atraktivan je i lov na divljač van režima zaštite: vuka, divlju mačku, rakunopsa i lisice.

Lovci na Bukoviku

Temeljnu vrednost u razvoju ribolovnog turizma čini Bovansko jezero sa bogatim i raznolikim fondom ribe. Mada su začeci ovog vida turizma već vidljivi, on nije adekvatno organizovan i integrisan u celovitu turističku ponudu Sokobanje. S tim u vezi, neophodno je preduzeti odgovarajuće organizacione i zaštitne mere kako bi se obezbedio kontinuiteti kvalitet ribljeg fonda, a ribolovni turizam podigao na znatno viši i profitabilniji nivo: permanentno podmlađivanje fonda odgovarajućim i kvalitetnim vrstama ribe, uređenje ribolovnih punktova na obali, zaštita kvaliteta jezerske vode, organizacija čuvarske službe, bolja propaganda i dr. Inače, ponudu ovog vida turizma treba koncepcijski tako postaviti da ona privlači odgovarajuće segmente tražnje, te da bude dostupna banjskim gostima kao dodatni sadržaj njihovog boravka u ovom prostoru. Ribolovci iz Sokobanje pozivaju svoje kolege da na Bovanskom jezeru i reci Moravici ostvare ulove o kojima su sanjali: Somovi od 60kg, šarani od 15kg, amuri od 20kg, smuđevi od 10kg, mnoštvo bele ribe - babuške, deverike i bodorke, grgeči koji obožavaju "varalice".

Sport

Sokobanja ima razvijeno sportko okruženje. pored fudbala i košarke posetioci doalze i radi eXtrem sportova.

Sportski klubovi

FK OZREN Osnovan je 1912. godine. Od 1945. godine klub nosi ime „Ozren“ i redovno se takmiči. Stadion na kome igra utakmice nosi naziv po naselju u kome se nalazi - Podina.Predsednik FK „Ozren“ je Boban Ilić a šef stručnog štaba Novica Zabunović. U okviru fudbalskog kluba rade sve selekcije , od škole fudbala, preko pionirske i omladinske selekcije do seniorske ekipe. U takmičarskoj 2001-2002. Seniorska ekipa takmičila se u Timoćkoj fudbalskoj zoni u kojoj je Ozren nadmoćno osvojio 1. mesto ispred Djerdapa iz Kladova i plasirao se u Srpsku ligu grupa Timok. Sve utakmice Ozrena u Sokobanji redovno je pratilo izmedju 500 i 1500 gledalaca.

OKK OZREN Omladinski košarkaški klub OZREN osnovan je 1973. godine. Od osnivanja pa naovamo redovno se takmičio u različitim ligama, od letnje lige do I srpske lige. Posle višegodišnjeg tavorenja u letnjoj ligi, Ozren 2001. godine osvajajući prvo mesto u istoj, prelazi u viši rang takmičenja - II srpska liga, grupa istok. Prva sezona je OZREN-u donela opstanak u toj ligi tako da se poslednjih godina zeleni takmiče u njoj. Bolna tačka košarke u Sokobanji je nepostojanje sportske hale tako da OZREN svoje otakmice kao domaćin igra u Knjaževcu.

eXtremni sportovi

Mounti biking, free climbing, paragliding, tracking, orijentacioni kros, ronjenje na dah... sve su to sportovi od kojih se neupućenima diže kosa na glavi, a fanovi koji jednom probaju uvek se vraćajau po novu dozu adrenalina.U svetu postoji ogromna armija extremnih sportista, kod nas, trend je prihvaćen i iz dana u dan sve češće srećemo poklonike ovih sportova.

Sokobanja i njena okolina, posebno planine Ozren i Rtanj, poseduju sve preduslove za sveobuhvatnu ekspanziju ekstremnih sportova.Najpre, oprobajte se skačući sa ivica stena na kuplaištu 6 kaca. Postoji nekoliko tesnaca na kojima je voda dovoljno duboka vas amortizuje, dok je na ostalim mestima voda plitka što vam može ostaviti uspomene do kraja života. Župan je pogodan za skakanje, ali se ta aktivnost ne dopada ostalim kupačima. Zato doðite na 6K i skačite do mile volje.

Biciklom ili motorom na vrh Rtnja, slobodno penjanje na spektakularnim stenama u podnožju Sokograda, orijentacioni kros po šumovitom Ozrenu, zaronite na dah i istražite dno (do 6m dubine) na plaži «6 KC»... sve su to izazovi koje možete prihvatiti i proveriti gde su vaše granice.

Za one manje iskusne preporučujemo relaksirajuću šetnju do vrha Rtanj, vožnju biciklom oko Bovanskog jezera, do izvora reke Moravice ili do podnožja Rtnja i Vrmdžanskog jezera. šetnja do manastira Jermenčić na Ozrenu ili uspon do šiljka na Rtnju, odakle puca pogled sve do ušća Save u Dunav (po vedrom vremenu), začiniće vaš boravak u Sokobanji laganim mirisom avanture. Najveće mermerno šetalište u zemlji predstavlja raj za rolere. Oko ponoći, kada se šetalilšte isprazni, uzmite voljenu(og) za ruku i zarolajte po mesečini, apsolutno romantično!


Komentari (0)
Albumi

Naziv: Vodopad Ripaljka

Broj slika: 6

Datum kreiranja: 09.03.2011.

Naziv: Sokograd

Broj slika: 12

Datum kreiranja: 19.04.2011.

Naziv: Izletište Kali...

Broj slika: 18

Datum kreiranja: 14.09.2012.

Vidi sve >>