Projekat Upoznaj Srbiju podrzan je od straneŽelite da vas obaveštavamo o manifestacijama u vašem okruženju? Prijavite se na našu mailing listu


*Ovu opciju uvek možete deaktivirati slanjem mejla na
office@global-it-solutions.org
Smart Office

Anketa
Kako ste saznali za portal Upoznaj Srbiju?

Preko prijatelja
Putem društvenih mreža ( facebook, twitter )
Preko pretraživača ( Google, Yahoo, Bing)
Preko foruma ( Elitesecurity, Burek, Krstarica...)
Slučajno sam naleteo/la na link
Nešto drugoKalendar događaja
Wild Serbia

Korisnici na mreži

Nema korisnika na mreži

Novi Sad

Hotel Veliki Novi Sad
Vinarija Kovačević Irig - Vinska kuća Kovačević
Hotel Rimski garni Novi Sad
Lična karta
Lokacija
Centralna Srbija
Broj stanovnika
299 294
Osnovna delatnost
Industrija, Privreda, Ekonomija
Poštanski broj
21000
Sajt

http://www.upoznajsrbiju.co.rs/smestaj/country-club-hotel-babe-887

View Larger Map

Opis

Novi Sad je najveći grad i sedište organa Autonomne Pokrajine Vojvodine, severne pokrajine Srbije, i administrativni centar Južnobačkog okruga. Novi Sad je, posle Beograda i Niša, treći grad u Srbiji po broju stanovnika. Grad se nalazi na granici Bačke i Srema, na obali Dunava i Malog bačkog kanala, a grad gleda u severne obronke Fruške gore. Od svog osnivanja 1694, Novi Sad je postao centar srpske kulture i dobio je ime „Srpska Atina“. Danas je Novi Sad veliki industrijski i finansijski centar srpske ekonomije i univerzitetski grad.

Istorijat

Ljudska naselja na teritoriji današnjeg Novog Sada se mogu pratiti sve do kamenog doba. Prbovitno naselje se nalazilo na desnoj strani Dunava, na teritoriji današnjeg Petrovaradina. Istraživanjem ostataka naselja iz mlađeg bronzanog doba arheolozi su pronašli i bedeme pojačane koljem i palisadama iz tog perioda koji svedoče da je još u vreme vučedolske kulture postojalo utvrđeno naselje. Ovu oblast su osvojili Kelti i Rimljani. Kelti su osnovali prvo utvrđenje na ovom mestu, koje se nalazilo na desnoj obali Dunava. Tokom rimskog perioda sagrađeno je veće utvrđenje po imenu Cusum koje je bilo uključeno u rimsku provinciju Panoniju. U 5. veku Huni su razorili Cusum.

Do kraja 5. veka Vizantinci su obnovili grad, koji su nazivali imenima Cusum i Petrikon. Grad su kasnije osvajali Ostrogoti, Gepidi, Avari, Franci, Bugari i ponovo Vizantinci.

Kraljevina Ugarska je osvojila ovo područje između 10. i 12. veka. Grad je prvi put spomenut pod imenom Petrovaradin u dokumentima iz 1237. Iste godine je spomenuto da se nekoliko naselja nalazi ovde. Na primer, Bivalo je bilo veliko slovensko selo koje potiče iz 5. ili 6. veka. Između 1526. i 1687. oblast je bila pod otomanskom vlašću. Većina ovih sela je postojala tokom turske vladavine u 16. veku, a naseljavali su je Srbi. Dva nova sela koja su postojala na okolini Novog Sada u 16. i 17. veku su bili Bistrica i Kamendin.

Osnivanje Novog Sada

Petrovaradin je ostao u turskom posedu sve do Velikog bečkog rata. Želeći da povrati izgubljenu tvđavu Turci započinju nekoliko pohoda. Doživljavaju strahovite poraze u bici kod Slankamena 1691. i bici kod Sente 1697. godine a usled loših vremenskih prilika napuštaju opsadu Petrovaradina 1694. godine. Na početku habzburške vladavine pred kraj 17. veka, stanovnicima pravoslavne veroispovesti je bilo zabranjeno da stanuju u Petrovaradinu. Srbi su zato 1694. osnovali novo naselje na levoj obali Dunava. Prvobitno ime grada je bilo Racka varoš. Drugo ime korišćeno za ovo naselje bilo je Petrovaradinski Šanac....

Privreda

Novi Sad je ekonomski centar Vojvodine, najplodnije poljoprivredne regije u Srbiji. Grad je jedan od najvećih ekonomskih i kulturnih centara Srbije i bivše Jugoslavije. Grad je tokom 1990 bio teško pogođen ekonomskim sankcijama i hiperinflacijom jugoslovenskog dinara. Embargo i loše poslovanje su doveli do propadanja ili zatvaranja nekada velikih industrijskih preduzeća, kao što su „Novkabel“, „Pobeda“, „Jugoalat“, „Albus“ i „HINS“. Rafinerija nafte Novi Sad, smeštena severoistočno od grada blizu naselja Šangaj je praktično ostala jedino veliko preduzeće.

Privreda Novog Sada se uglavnom oporavila od tog perioda i naglo je ojačala nakon 2001, posle prebacivanja privrede na tercijarni sektor. Proces privatizacije državne i društvene imovine, kao i jaka privatna inicijativa, su povećali udeo privatnih preduzeća na 95% u Južnobačkom okrugu, a mala i srednja preduzeća dominiraju razvojem grada. Značaj Novog Sada kao finansijskog centra potvrđuje veliki broj banaka,, kao što su „Vojvođanska banka“, „Erste bank“, „OTP banka“, „Meridijan banka“,„ Metals banka“ i „NLB Kontinental banka“ i DDOR Novi Sad, drugo najveće osiguravajuće društvo u Srbije. U gradu se još nalaze i sedište Naftne industrije Srbije. Novosadski sajam je takođe važan sa privredu grada.

Kultura

Novi Sad je kulturni centar Vojvodine. Od Turske okupacije Srbije, Novi Sad kao slobodni kraljevski grad u Austro-Ugarskoj je bio centar srpske kulture u osamnaestom i devetnaestom veku, zbog čega je 1864. godine sedište Matice srpske preseljeno iz Pešte u Novi Sad. Srpsko narodno pozorište, najstarije profesionalno pozorište među Južnim Slovenima je osnovano u Novom Sadu 1861. U 19. veku grad je bio centar srpske kulture i stoga je dobio nadimak Srpska Atina. U 19. i početkom 20. veka skoro svaki srpski književnik, pesnik ili pravnik je živeo ili radio u Novom Sadu. Među njima su Vuk Stefanović Karadžić, Đura Daničić, Đura Jakšić, Jovan Jovanović Zmaj, Svetozar Miletić, Laza Kostić, Đorđe Natošević i Kosta Trifković. Danas je grad drugi kulturni centar Srbije, a gradske vlasti pokušavaju da učine grad privlačnijim organizovanjem brojnih kulturnih događa i muzičkih koncerata. Od 2000. godine se u gradu održava muzički festival Egzit, najveći letnji muzički festival u Srbiji i regionu. U Novom Sadu se održava i jedini festival alternativnog i novog pozorišta u Srbiji - INFANT, Zmajeve dečje igre - najpoznatiji festival dečje književnosti, Sterijino pozorje, Novosadski džez festival, Međunarodni novosadski književni festival i mnogi drugi. Pored Srpskog narodnog pozorišta, druga poznata pozorišta su Pozorište mladih i Novosadsko pozorište. U Novosadskoj sinagogi se takođe održavaju brojni kulturni događaji. Druge značajne kulturne ustanove u gradu su ogranak Srpske akademije nauka i umetnosti, biblioteka Matice srpske sa oko 3.000.000 publikacija, biblioteka Novog Sada, Istorijski arhiv u Novom Sadu, Azbukum i Arhiv Vojvodine, koji čuva mnoge dokumente iz Vojvodine koji datiraju i do 1565. godine, kao i Kulturni centar Novog Sada, koji organizuje značajne manifestacije i predstavlja aktuelnu kulturu. U Novom Sadu se nalaze najznačajnija umetnička udruženja Vojvodine: Društvo književnika Vojvodine, Udruženje likovnih umetnika Vojvodine i dr.

Turizam

Pozicioniran na Dunavu, sa Tvrđavom iz XVII veka, na raskršću najvažnijih saobraćajnica, u blizini Fruške gore sa 17 kulturno-istorijski važnih manastira, sa salašima u neposrednoj okolini, atraktivnim starim gradskim jezgrom, mnogobrojnim muzejima, prestižnim Novosadskim sajmom, i kao domaćin brojnih svetski poznatih festivala i manifestacija, Grad Novi Sad poseduje svu potrebnu raznolikost ponude neophodnu jednom savremenom turističkom centru koji želi i može da ostvari zapaženije mesto na turističkoj mapi sveta.

Novi Sad je od 2006. godine, član Evropskih gradova turizma (EUROPIAN CITIES TOURISM). Tokom 2008. godine posetilo ga je 97.008 turista, što predstavlja 4,20% od ukupnog broja turista u Republici Srbiji. Na pristanu u Novom Sadu, samo u 2008. godini pristalo je oko 500 brodova, od toga 250 stranih, sa oko 35.000 putnika. Uz to, Poljoprivredni sajam svake godine ima oko 300.000 posetilaca, dok muzički festival EXIT okupi 150.000, od čega značajan deo takođe čine stranci.

Sport

Grad je sedište sportskog društva „Vojvodina“, fudbalskih, košarkaških, odbojkaških, rukometnih, bokserskih, rvačkih, džudo, karate, stono teniskih, teniskih, hokejaških i drugih klubova. Posebno je značajan FK Vojvodina, koji igra u prvoj saveznog ligi Srbije, kao i FK Novi Sad sa Detelinare. Ostali značajni klubovi iz grada su OK Vojvodina, KK Vojvodina, RK Vojvodina i VK Vojvodina. Na Mišeluku, kod Mosta slobode se nalazila staza gde su se godišnje održavale automobilske i moto trke u okviru šampionata Srbije. Od 2009. godine, Grad Novi Sad ne dozvoljava održavanje trka na Mišeluku. Najuspešniji i najpoznatiji sportisti Novog Sada su: braća Slobodan i Tadija Kačar, Petar Benedek, Zoran Pančić, Aleksandra Ivošev, Slavko Obadov, Monika Seleš, Vujadin Boškov, Todor Veselinović, Ilija Pantelić, Milan Gurović, Marija Veger, Dušan Dačić, Gordana Perkučin, Andrija Gerić, Aleksandar Jovančević, i td.... U gradu postoji više teniskih klubova: na Novom Naselju (TK „6.5.“), na Sajmištu (TK „Novi Sad“), na Kamenjaru (TK „As“), u centru (TK „Vojvodina“), na Telepu (TK „Viner“) i dr. Pored toga, ima otvorene bazene na Sajmištu, zatvorene na SPENS-u, takođe i otvoreno i zatvoreno klizalište. Zbog neposredne blizine Fruške gore i nacionalnog parka, u gradu postoje nekoliko planinarskih društava, a jednom godišnje se održavaju tradicionalni Fruškogorski maraton. Grad je bio domaćin mnogih sportskih događaja a najznačajnije je Svetsko prvenstvo u stonom tenisu 1981, Evropsko prvenstvo u košarci 2005., itd.


Komentari (1)
Albumi

Naziv: Srpska Atina

Broj slika: 22

Datum kreiranja: 01.11.2010.

Naziv: InterFest 2011

Broj slika: 26

Datum kreiranja: 04.07.2011.