Projekat Upoznaj Srbiju podrzan je od straneŽelite da vas obaveštavamo o manifestacijama u vašem okruženju? Prijavite se na našu mailing listu


*Ovu opciju uvek možete deaktivirati slanjem mejla na
office@global-it-solutions.org
Smart Office

Anketa
Kako ste saznali za portal Upoznaj Srbiju?

Preko prijatelja
Putem društvenih mreža ( facebook, twitter )
Preko pretraživača ( Google, Yahoo, Bing)
Preko foruma ( Elitesecurity, Burek, Krstarica...)
Slučajno sam naleteo/la na link
Nešto drugoKalendar događaja
Wild Serbia

Korisnici na mreži

Nema korisnika na mreži

Ljubovija

Lična karta
Lokacija
Zapadna Srbija
Broj stanovnika
17052
Osnovna delatnost
Poljoprivreda
Poštanski broj
15320
Sajt


View Larger Map

Opis

Opština Ljubovija obuhvata kraj Azbukovicu i ima površinu od 356 kilometara kvadratnih. To je brdsko-planinsko područje u zapadnoj Srbiji, na granici sa Republikom Srpskom. Reka Drina odvaja Azbukovicu od opština Srebrenica i Bratunac u dužini od 38 km. Na severozapadu je opština Mali Zvornik, na severu opština Krupanj, na severoistoku Osecčna, na istoku Valjevo, a na jugu Bajina Bašta. Najveći vrh je Tornička Bobija na 1272 metra. Azbukovicu preseca nekoliko bujičnih reka koje se ulivaju u Drinu a najpoznatije su Trešnjica i Ljuboviđa.

Istorijat

Bogata istorijska prošlost Azbukovice se nažalost tek sada rasvetljava najnovijim arheo-istorijskim istraživanjema. Istraživanja kazuju da se život ovde začeo još u mlađem kamenom dobu, a na značaju dobija krajem neolita, kada se tu već nalaze tri rudnika. Azbukovica je dočekala oslobođenje od Turaka 1834. Njihovim iseljenjem iz Soko grada 1862. postaje granična oblast. Odmah se inicira otvaranje prelaza skele, i 1837. počinje izgradnja karantina, osmatračnice, sanitetske ustanove, i magacini za robu, čime se postavljaju urbanističke osnove novog naselja Ljubovije, "u sred polja Drabića". 23 godine kasnije Ljubovija postaje sresko mesto, a 3. jula 1871. biva proglašena za varošicu. 1896. godine Ljubovija biva poplavljena, i silna bujica odnosi sve što je dohvatila. Žitelji Ljubovije obnavljaju svoje naselje na novoj lokaciji, uzvišenju zvanom Jabučje, gde se i danas nalazi. Dalji napredak Ljubovije usporavaju Balkanski, Prvi i Drugi svetski ratovi. Tek u osmoj deceniji prošlog veka Ljubovija započinje nešto brži razvoj, i dobija prve fabrike. Razvoj Ljubovije usporila je mogućnost izgradnje velike hidrocentrale koja bi Ljuboviju potopila svojom akumulacijom, te se ovde do 80-tih godina ništa nije gradilo.

Turizam

Po geografskom položaju, Drina zauzima centralno mesto zapadnog dela Balkanskog poluostrva i pripada slivu Save. Svojim slivom i mrežom, Drina povezuje manje predeone celine severo-zapadne Crne Gore, istocne Hercegovine i Bosne i zapadne Srbije, pocevši od Pivske župe i Drobnjaka, preko Bihora, Mataruga, Bukovice i Starog Vlaha, zatim Azbukovice, Radevine, Osata, Jadra, Pocerine, Gornjeg i Donjeg Biraca i Majevice, do Macve i Semberije. Drina nastaje od Tare i Pive, kod Šcepan-Polja, i na svom putovanju do ušca u Savu, niže Bosanske Race, dugom ukupno 346 km, zadržava glavni meridijanski pravac od juga ka severu. U svom gornjem i srednjem toku, od Šcepan-Polja do Zvornika, omedena brojnim planinama, cini povremena, veca ili manja, skretanja ka severo-zapadu ili severo-istoku, odakle i potice naziv kriva Drina.

Sport

U oblasti fizičke kulture vrše se intenzivna ulaganja u sportske objekte - dve fiskulturne sale u Ljuboviji, moderan fudbalski stadion, i više igrališta. Od sportskih kolektiva najstariji i najuspešniji jeste FK "Drina" osnovan 1928. godine, koji se trenutno takmiči u posavskoj zoni. U okviru 4 uzrastne kategorije, petlići, pioniri, omladinci, i seniori, u klubu trenira oko 150 igrača. Na teritoriji opštine Ljubovija egzistira još 5 klubova, FK "Lonjin" i FK "Vrhpolje" se takmiče u međuopštinskoj ligi - grupa Jadar, zatim FK "Mladost" Uzovnica, FK "Bobija" D. Orovica i FK "Donja Ljuboviđa" koji se trenutno ne takmiče. Ženski košarkaški klub "Ljubovija" osnovan je 1976. godine. U četiri selekcije, mlađe pionirke, starije pionirke, kadetkinje i seniorke, trenira oko 60 igračica. Klub se takmiči u Prvoj Srpskoj ligi. Najveći uspeh im je osvojeno 4. mesto u Prvoj B. ligi (1997). Što se tiče mlađih kategorija, kadetkinje ŽKK "Ljubovija" su 1997. godine bile 2. u Jugoslaviji, a 1999. juniorke 2. u Srbiji, a 3. u Jugoslaviji. Karate klub "Drina" osnovan je 10. septembra 1975. godine. Najtrofejniji klub u Ljuboviji ima oko 60 redovnih članova. Takmiči se u Jugoslovenskoj karate asocijaciji - Šotokan stil. Takmičari ovog kluba su do sada osvojili preko 600 medalja. Najuspešniji takmičari su Marija Savić (kate), i Marija Todorović (borbe) koje su i članice reprezentacije Srbije i Crne Gore. Od mladih nada treba izdvojiti Snežanu Vasić (1990) i Aleksandra Prodanovića (1995) koji su budućnost ne samo ovog kluba, već i državne reprezentacije.


Komentari (0)
Albumi

Naziv: Planina Bobija

Broj slika: 5

Datum kreiranja: 27.03.2012.

Naziv: Uskršnji bazar...

Broj slika: 11

Datum kreiranja: 12.04.2012.

Naziv: Mi smo vaši pr...

Broj slika: 12

Datum kreiranja: 27.04.2012.

Vidi sve >>