Projekat Upoznaj Srbiju podrzan je od straneŽelite da vas obaveštavamo o manifestacijama u vašem okruženju? Prijavite se na našu mailing listu


*Ovu opciju uvek možete deaktivirati slanjem mejla na
office@global-it-solutions.org
Smart Office

Anketa
Kako ste saznali za portal Upoznaj Srbiju?

Preko prijatelja
Putem društvenih mreža ( facebook, twitter )
Preko pretraživača ( Google, Yahoo, Bing)
Preko foruma ( Elitesecurity, Burek, Krstarica...)
Slučajno sam naleteo/la na link
Nešto drugoKalendar događaja
Wild Serbia

Korisnici na mreži

Nema korisnika na mreži

Lebane

Lična karta
Lokacija
Južna Srbija
Broj stanovnika
10004
Poštanski broj
16230
Sajt


View Larger Map

Opis

Opština Lebane leži u jugozapadnom delu centralne Srbije. Graniči se na istoku i jugoistoku teritorijom opštine Leskovac, na jugu, jugozapadu i zapadu teritorijom opštine Medveđa i na severu teritorijom opštine Bojnik. Kroz Lebane protiču dve reke Jablanica i Šumanka a samo mesto se nalazi na samoj obali ovih dveju reka. Lebane poseduje mnoge prirodne, kulturne i istorijske potencijale za razvoje turizma. Određene turističke vrednosti, na njenoj teritoriji i u neposrednoj okolini, svojom atraktivnošću prevazilaze usko opštinske, regionalne, pa i državne okvire. Misli se prevashodno, na Sijarinjsku Banju i Caričin grad, dva najznačajnija turistička potencijala Jablaničkog kraja.

Privreda

Opština Lebane spada u najnerazvijenije opštine u Srbiji. Od poljoprivrede najrazvijenije je povrtarstvo i ratarstvo. Nekad intenzivna industrija tokom devedesetih skoro da je prestala da postoji. Gotovo su ugašeni nekadašnji giganti − tekstilna industrija "15. maj − Eksportekst", "Trikotaža", "Kožara", metalska industrija "1. maj", "8. novembar", "Polet", "DGP Radan", "Zdravlje - Pogon tube i doze", itd.

Kultura

Najznačajniji istorijski spomenik u blizini grada je Caričin Grad. Smešten 7 km od Lebana, on predstavlja ostatke ranog vizantijskog grada Justinijana Prima. Grad je sagradio car Justinijan I, na mestu svog rođenja. Caričin grad je najznačajnija turistička atrakcija Lebana, ali ne i jedina. Među posećenijim lokacijama je i Radan planinu, koja obiluje brojnim prirodnim fenomenima: Đavolja Varoš, Delivode, voda koja prividno teče uzvodno ...

Sport

Od sportskih klubova u opštini, najpoznatiji su srpskoligaš FK Radan, koji je novembra 2006. god. proslavio 80 godina od osnivanja, i klubovi RK Radan, OK Radan i opštinski Ženski odbojkaški klub. Od košarkaških klubova postoji privatni klub "Playmaker", koji je ujedno i škola košarke, dok je opštinski KK Radan već godinama nepostojeći. Tokom 2006. godine bila je aktuelna inicijativa da se osnuje opštinski atletski klub, ali opšta nezainteresovanost i nedostatak sportskih terena i hale su bili prepreka. Od ostalih sportova postoji i nekoliko privatnih škola borilačkih veština.


Komentari (1)
Albumi

Naziv: Caričin grad

Broj slika: 7

Datum kreiranja: 27.02.2011.