Projekat Upoznaj Srbiju podrzan je od straneŽelite da vas obaveštavamo o manifestacijama u vašem okruženju? Prijavite se na našu mailing listu


*Ovu opciju uvek možete deaktivirati slanjem mejla na
office@global-it-solutions.org
Smart Office

Anketa
Kako ste saznali za portal Upoznaj Srbiju?

Preko prijatelja
Putem društvenih mreža ( facebook, twitter )
Preko pretraživača ( Google, Yahoo, Bing)
Preko foruma ( Elitesecurity, Burek, Krstarica...)
Slučajno sam naleteo/la na link
Nešto drugoKalendar događaja
Wild Serbia

Korisnici na mreži

Nema korisnika na mreži

Kovin

Lična karta
Lokacija
Severiostočna Srbija
Broj stanovnika
14250
Osnovna delatnost
Poljoprivreda, Turizam, Industrija
Poštanski broj
26220
Sajt


View Larger Map

Opis

Kovin je grad i sedište istoimene opštine u južnom Banatu, u Vojvodini. Nalazi se 3 kilometra udaljen od Dunava, a rukavac Dunava, Dunavac, dolazi do ivica grada i na njemu je pristanište. Nadmorska visina lesne terase na kojoj je Kovin sagrađen je 79 metara. Nalazi se na 13 kilometara udaljenosti od Smedereva, 34 kilometara od Pančeva i 50 kilometara od Beograda. Posle Pančeva je naznačajniji grad u banatskom Podunavlju.

Istorijat

Zbog svog izuzetno povoljnog položaja, obilja vode i povoljne klime područje opštine bilo je privlačno za život od najstarijih vremena. Njegovi stanovnici vekovima su živeli na račun Dunava. Ovaj kraj, Dunav je povezivao sa okolnim mestima i većim centrima i otvarao prema svetu. Ovde su još u davna praistorijska vremena ljudi osnovali jedno naselje. Bilo je to u vreme cvetanja stare neolitske, starčevačke kulture u VII milenijumu stare ere.To prvo "Starčevačko" naselje osnonano je na mestu današnjeg "Grada". Nekoliko stotina godina nakon zamiranja prve naseobine, u doba "Vinčanske" kulture, ponovo je osnovano na istom mestu, našem "Gradu" malo naselje. Živelo je u V, IV i delu III milenijuma stare ere. Blizu dva milenijuma , u vreme Bronzanog i Gvozdenog doba, i naš "Grad" pod uticajem novih istorijskih uslova i dešavanja menja svoju fizionomiju. Prvobitno mirnodopska, miroljubiva naseobina postaje utvrđenje, odbrambena tvrđava koja je svojim žiteljima davala sigurnost zavisno od potreba i ratnih dešavanja. To se desilo oko 1800. godine stare ere i od tada pa sve do 1604.godine naše ere ( dakle oko 3.500 godina) "Grad" je bio markantna dunavska tvrđava menjajući brojne i različite gospodare. Posle proterivanja Turaka iz Banata 1716. godine kovinska tvrđava je razrušena, a najveći deo varoši uništen. Oko 1770. godine, u vreme vladavine Marije Terezije, počinje smišljena kolonizacija Nemaca, koji su trebali, kao i srpski graničari, da štite granicu. Većina njih je posle prvog poraza otišla, a vrlo malo nemačkih porodica se vratilo. Srbi, međutim, naviknuti na austrijske, turske i druge nepravde, nisu ostavljala svoje domove. Posle neuspelog austrijsko-turskog rata, u Kovin iz Srbije stiže još Srba. Krajem 18. i početkom 19. veka u Kovin se naseljavaju srpski kolonisti iz Hrvatske, a tada započinje i kolonizacija Rumuna u ove krajeve.

Privreda

Kovin je administrativni , kulturni, politički i privredni centar opštine Konin, koja se prostire na 725 kilometara kvadratnih i na kojoj živi 36.802 stanovnika različitog etničkog sastava, što je karakteristika za ceo južni Banat.U Kovinu živi 14.231 stanovnik, od kojih većinu čine: Srbi, Mađari, Rumuni i Romi i još 14 etničkih grupa. Kovinska opština zahvata 3,37% teritorije AP Vojvodine što je stavlja na osmo mesto po veličini u ovoj Pokrajini. Graniči se opštinama: Pančevo, Alibunar, Vršac, Bela Crkva i Smederevo. U dužini od 50 kilometara prati tok reke Dunav, a na severu zahvata Deliblatsku peščaru, koja od ukupne površine od 29.620 hektara, 63% pripada području opštine Kovin. Kovinska opština u svom sastavu ima 10 naseljenih mesta: Kovin, Bavanište, Gaj, Dubovac, Deliblato, Mramorak, Skorenovac, Pločica i Malo Bavanište i dva zaseoka Šumarak i Pločički Rit. U neposrednoj blizini Kovina nalaze se razvijeni privredni centri i centri društvenog života: Beograd na 50 km, Pančevo na 34 km, Smederevo na 13 km. Saobraćajna povezanost sa centrima je dobra - drumski saobraćaj. Izgradnjom mosta na Dunavu, 1976. godine, oživeo je drumski saobraćaj, s obzirom na znatno skraćenje drumske veze sa delovima srednje i južne Srbije.U neposrednoj blizini Kovina, na putu ka Beogradu izgrađena je aerodromska pista za potrebe vojske, koja predstavlja značajan infrastrukturni objekat. "Dunavac", rukavac Dunava dug oko 1,8 km koji prolazi neposredno uz radnu zonu Kovina, koristi se kao luka i zimovnik koji je delimično uređen za ove privredne potrebe.

Turizam

Kovin se nalazi u Južnom Banatu, gde se na zapadu granici sa opštinom Pančevo, na sveru, sa opštinama Alibunar i Vršac, istoku sa Belom Crkvom a na jugu sa rekom Dunav. Od Beograda je udaljen 50 km, dok je od Smedereva preko mosta na Dunavu udaljen 13 km. Kovin je nakada bio grad s utvđenjem, koje se prvi put pominje 1053 g. kao “Castrum Cave”. Biljni i životinjski svet Kovinske opštine je izuzetno raznolik i njegovo bogatstvo je najizraženije u području Deliblatske peščare, koja ima status specijalnog prirodnog rezervata. Opština je bogata i životinjskim vrstama, pa je ovo područje izuzetno dobro za lov na jelene, srne, divlje svinje, zečeve, lisice. Takođe, fauna riba je izuzetno bogata (smuđ, štuka, šaran, som, grgeč …).


Komentari (1)