Projekat Upoznaj Srbiju podrzan je od straneŽelite da vas obaveštavamo o manifestacijama u vašem okruženju? Prijavite se na našu mailing listu


*Ovu opciju uvek možete deaktivirati slanjem mejla na
office@global-it-solutions.org
Smart Office

Anketa
Kako ste saznali za portal Upoznaj Srbiju?

Preko prijatelja
Putem društvenih mreža ( facebook, twitter )
Preko pretraživača ( Google, Yahoo, Bing)
Preko foruma ( Elitesecurity, Burek, Krstarica...)
Slučajno sam naleteo/la na link
Nešto drugoKalendar događaja
Wild Serbia

Korisnici na mreži

Nema korisnika na mreži

Kovačica

Lična karta
Lokacija
Severiostočna Srbija
Broj stanovnika
27890
Osnovna delatnost
Poljoprivreda
Poštanski broj
26210
Sajt


View Larger Map

Opis

U plodorodnom jugoistočnom delu Vojvodine, na površini od 419 km2 prostire se opština Kovačica. Na jugu se graniči sa opštinom Pančevo, na istoku sa opštinom Alibunar, na severoistoku sa opštinom Sečanj, na severu sa opštinom Zrenjanin, a na zapadu sa opštinom Opovo. Nadmorska visina kreće se od 75 m u području tamiške aluvijalne ravni, do 135 m u istočnom i jugoistočnom delu teritorije. Od Beograda je udaljena 50 km, a od Novog Sada 90 km. Čine je osam naselja: Kovačica, Padina, Debeljača, Crepaja, Uzdin, Samoš, Idvor i Putnikovo. Po podacima sa poslednjeg popisa u opštini Kovačica živi ukupno 27.890 stanovnika.

Istorijat

Prvo naselje pod imenom Kovačica pominje se 1751. kada nakon rasformiranja Potiskopomoriške vojne granice brojni srpski graničari sa svojim porodicama naseljavaju ovo mesto. Formiranjem Nemačkobanske vojne granice od 1767. godine Kovačica dobija mađarsko ime Antalfalva (Antalovo selo). Novo razdoblje u razvoju Kovačice nastaje na samom pocetku XIX veka kada je naseljavaju Slovaci. Prve slovačke porodice doseljavaju se u Banat 1784. godine. Njihove najveće naseobine bile su sadašnja naselja Aradac i Ečka. Saznavši za povoljnije uslove života u Vojnoj granici, veći broj slovačkih porodica iz Ečke 1802. godine podnosi molbu Ferdinandu I za preseljenje u pustaru Kovačicu. Ne čekajuci zvanično odobrenje koje je stiglo tek januara 1803. godine, brojne porodice su se odmah preselile. Doseljenici su sa sobom doveli svog popa i učitelja, zajednički sagradili objekat koji je bio podeljen na molitveni dom i školu, podigli sebi kuće i uspešno organizovali život u novoj sredini.

Kultura

Atelje

Kuća Martina Jonaša
Martin Jonaš (1924-1996) je jedan od najznačajnijih predstavnika kovačicke naivne umetnosti. Slikarstvom je počeo da se bavi u svojoj dvadesetoj godini i tokom narednih pola veka učestvovao je na preko tri stotine samostalnih i zajedničkih izložbi u pedeset zemalja sveta. Zahvaljujući neprestanom radu i snažnoj imaginaciji stvorio je sopstveni umetnički izraz, koji je danas svuda lako prepoznatljiv. Jedan od glavnih motiva na njegovim slikama je čovek sa sela, težak, koji je predstavljen na pomalo groteskan nacin – uvećanih ekstremiteta i umanjene glave. Takav čovek živi od plodne zemlje koju nastanjuje i za koju je vezan neraskidivim prirodnim nitima. On zavisi od njenih zakona i ćudi, a život na njoj mu predstavlja večitu borbu za opstanak.

Etno kuća u Padini

To je nekadašnja kuća gde je stanovao crkvenjak. 2006. godine, u čast 200 godina naselja Padina, grupa građana zajedno sa Udruženjem žena, koje su bile inicijatori, su renovirali kuću, opremili je starim stvarima (koje su skupile po selu) želeći da pokažu kako su živeli preci današnjih Padinčana. To je slovačka nacionalna kuća, koja prikazuje život Slovaka u Padini u 19. veku. Za najavljene grupe turista moguće je organizovati tradicionalni slovacki doručak u kući. Kuća nije samo izložbeni prostor, već se koristi za sastanke Udruzenja žena, a zimi i za neke manje proslave. U prvoj sobi, odnosno u predsoblju, se nalaze stare fotografije, koje prikazuju istoriju Padine, dok sobe prema ulici su uređene kao dnevna i spavaća soba. Kuhinja se koristi, za kuvanje i pecenje (pece se hleb i krompir u paorskoj peći). Turistima se služi i vino. U dvorištu kuće se planira da se postave stare poljoprivredne mašine, za sada ima samo jedna stara kočija. Kuća se nalazi iza crkve.

Etnografski Muzej u Debeljači

Etnografski muzej u Debeljači nalazi se u objektu podignutom 1907. godine – zgradi bivše banke. U četiri muzejske sobe danas se nalazi zbirka koju čine preko 1000 konzerviranih eksponata, zanatlijskih i drugih alata, delova nameštaja, kao i predmeti iz svakodnevnog života meštana. Ova zbirka nastala je zahvaljujući požrtvovanosti i zalaganju gospode Secenji Jolan, nastavnice likovnog vaspitanja koja je 1977. godine otvaranjem muzeja počela njihovo sakupljanje uz pomoć meštana sela. Određeni delovi prostorija muzeja rezervisani su za pojedine segmente života i rada stanovnika Debeljače. Jedan od njih posvećen je i čuvenom debeljačkom vašaru. Najznačajniji delo muzejske kolekcije je deo inventara preko 100 godina stare debeljačke apoteke.

Turizam

Debeljačka jezera

Na debeljačkim jezerima od 2000. godine sportski ribolovci i rekreativci mogu da se bave komercijalnim ribolovom. Jezera su poribljena različitom vrstom recne ribe: šaranom, štukom, babuškom, smuđem, amurom i somom. Ovakav izbor mami i hobi ribolovce, ali i profesionalne takmicare iz cele zemlje i inostranstva. U okviru jezerskog kompleksa nalazi se restoran domaće kuhinje i ribljih specijaliteta, prostrani parking, a u planu je izgradnja bungalova za smeštaj gostiju.

Reka Tamiš

Tamiš je ravničarska reka ukupne dužine 359 km, od čega se 241 km njenog toka nalazi u Rumuniji, a 118 km u Srbiji. Izvire u severnom delu rumunskih Karpata, prolazi kroz ceo Banat i uliva se u Dunav. Najvažija luka na ovoj reci se nalazi u Pančevu, dok uzvodno postoje mnogi ribnjaci, među kojima su najveći u Banatskom Despotovcu, Uzdinu, Sakulama i Slatini. Tamiš i njegova okolina predstavljaju omiljeno izletište meštana kovačičke opštine. Od prvih dana proleća, pa sve do početka jeseni obale Tamiša pune su izletnika, kampera i pecaroša. U Tamišu se najcešce lovi šaran, som, bela riba, štuka i smuđ. Okolina Idvora pored kojeg protiče Tamiš, predstavlja idealno mesto za pecaroše, bez obzira na to da li žele da pecaju na uređenom prostoru njegove obale ili na vodi. Određenih pravila o tome gde se koja riba može upecati nema, ali je zato dobro poznata ribolovna sezona za odredenu vrstu ribe. Sezona ribolova na šarana traje od 01.06. do 30.03., na soma 16.06. do 30.05., a na štuku 01.04. do 30.09.

Višnjičkov - Padina

Izletište Višnjičkov nalazi se nadomak Padine i predstavlja omiljeno mesto za provod meštana ovog sela i okoline. Izletište je dobilo ime po brojnim sadnicama višanja koje su se tu nekada nalazile. Do njega se stiže letnjim putem koji vodi iz sela.

Alaš - Padina

Izletište Alaš nalazi se na 3 kilometra udaljenosti od Padine. U njegovoj okolini nalazi se strelište i dolap, stari bunar iz kog je ranije voda vađena uz pomoć životinjske snage.

Šuma između Debeljače i Padine - Debeljača

Izmedu Padine i Debeljace nalazi se Bucka, omiljeno mesto prvomajskih izletnika. Do ove šume se stiže letnjim seoskim putem koji spaja ova dva sela.

Sport

Sport je oduvek zauzimao značajno mesto u opštini Kovačica. U svakom mestu postoji fudbalski klub, a meštani se bave još i rukometom, košarkom, šahom, kuglanjem i stonim tenisom. U svakom od mesta opštine Kovačica postoji sportski klub koji posetiocima nudi različite mogućnosti rekreacije.


Komentari (0)