Projekat Upoznaj Srbiju podrzan je od straneŽelite da vas obaveštavamo o manifestacijama u vašem okruženju? Prijavite se na našu mailing listu


*Ovu opciju uvek možete deaktivirati slanjem mejla na
office@global-it-solutions.org
Smart Office

Anketa
Kako ste saznali za portal Upoznaj Srbiju?

Preko prijatelja
Putem društvenih mreža ( facebook, twitter )
Preko pretraživača ( Google, Yahoo, Bing)
Preko foruma ( Elitesecurity, Burek, Krstarica...)
Slučajno sam naleteo/la na link
Nešto drugoKalendar događaja
Wild Serbia

Korisnici na mreži

Nema korisnika na mreži

Knić

Lična karta
Lokacija
Centralna Srbija
Broj stanovnika
2294
Poštanski broj
34240


View Larger Map

Opis

Opština Knić nalazi se na 43° 55’ 43" geografske širine i -20° 42’ 54" geografske dužine. Pripada Šumadijskom okrugu, okružena opštinama Kragujevac, Kraljevo, Čačak i Gornji Milanovac. Zauzima porvršinu od 413 km sa 36 naseljenih mesta u kojima živi 16.148 stanovnika.

Sam geografski položaj opštine obezbeđuje veoma dobru saobraćajnu povezanost sa okolinom. Saobraćaj se uglavnom odvija preko magistralnih putnih pravaca Kragujevac - Čačak i Kragujevac - Kraljevo i regionalnim putevima Knić-Bare; Kragujevac-Gornji Milanovac, preko kojih se obezbeđuju izlazak na auto-put Beograd-Niš i ibarsku magistralu. Povezanost opštinskog centra Knića čija se sedišta nalaze na dvadesetom kilometru magistralnog puta Kragujevac-Čačak, sa naseljenim mestima na području opštine obezbeđuju se lokalnim putevima u dužini od 92 km, od čega je 66 km asfaltirano.

Istorijat

Postoje ubedljivi podaci, da je Opština Knić (Gruža) bila naseljena još u mlađe kameno doba. O tome govore iskopine o velikom naselju u grivačkom polju pored reke Gruže, kao i mnoga oruđa od kamena koja se nalaze u svim krajevima Knića (Gruže). U poznije doba jelinske i rimske kulture takođe je bila naseljena. Tragovi iščezlih varoši u polju sela Radmilovića, pored Boračke reke, i u varošici Gruži, kao i drugim mestima jasni su svedoci njene naseljenosti. Ime Borča, kako se nazivao predeo u Kniću, pominje se prvi put prema pisanim podacima, u prvoj polovini XIII veka, kada je Stevan Prvovenčani podigao manastir Žiču. Jednom hrisovoljom iz tog doba on dodeljuje, između ostalih i Župu Borač manastiru Žiči. U kasnije doba, kada se ispred Turske najezde granica srpske države sve više pomerala na sever, Knić (Gruža) dobija sve veći značaj, a njeni gradovi Čestin i Borač postaju važna uporišta. Kada su podignuti ovi gradovi, o tome nema pisanih tragova. Neki naši istoričari smatraju, da su im temelje udarili još stari Rimljani. Ali, za vreme Nemanjića oni su još više utvrđivani i proširivani, pošto su bili na periferiji države. Oni su služili tada kao jaka utvrđenja u odbrani od Mađara i drugih nasrtaja. Istorijsko delovanje knićana (gružana) počelo je tek posle boja na Kosovu. U to doba Knić (Gruža) je bila dobro naseljenja. Još se poznaju tragovi starih puteva koji su se Knićom ukrštali. Jos stoje mnoga stara groblja i temelji porušenih crkava, gotovo u svim selima Knića. Mnoga sela u Kniću iz tog doba nose ista imena kao i danas: Kamenica, Konjuša, Vraćevšnica, Belo Polje, Brestovac, Bečevica, Borač, Čestin, a naročito se pominju Poskurice 1381 godine u jednoj povelji kneza Lazara, gde su bili njegovi vinogradi. U doba despota Stevana Lazarevića nastaje i veliki procvat Knića. Trgovina se razvijala, stanovništvo umnožavalo, a grad Borač sa svojom velikom varoši ispod grada postaje važan politički i vojni centar njegove države. Na gradu Borču rešavana su tada važna državna pitanja. Sa grada Borča upućivane su vojne snage protiv Mađara na severu i Turaka na Jugu . Na njemu su stvarani vojni planovi i potpisivani trgovački i politički ugovori sa raznim zemljama. U Borču despot Stevan potpisao je 2. decembra 1405 godine trgovački sporazum sa Dubrovačkom Republikom, kojim im daje privilegije što su imali za vreme cara Dušana i kneza Lazara, da mogu po Srbiji trgovati. Za vreme prvog srpskog ustanka 1804 godine, Gruža je bila prilično naseljena. Značajne istorijske trenutke sa početka XX veka stanovnici Knićanske opštine pamte po mnogobrojnim Srpskim ratnicima koji su svoje živote dali za slobudu tokom prvog svetskog rata, kao i veliki broj žrtava tokom drugog svetskog rata. Među prvim školama u malenoj Srbiji otvorena je škola u Čestinu 1818 godine. Njen prvi učtelj bio je Nikolaj Nikolajević iz Čestina, a 1812 godine otvorena je škola i u starodrevnom despotovom gradu Borču, a potom u Drači i Vraćevšnici.

Kultura

Knićanski kraj obiluje velikim spomeničkim nasleđima i ostacima velikih kultura koje su se vremenom smenjivale na ovom prostoru. Prirodni resursi Knićanske Opštine i dolina reke Gruže bili su povoljno tlo za razvoj civilizacije od praistorije do danas. Veliki broj crkava i manastira daju svojevrstan pečat duhovnom i kulturnom životu ovog kraja, a veliki broj kulturno-umetničkih i sportskih dešavanja u Knićanskoj opštini u današnje vreme predstavlja jezgro kulturnog života.

Turizam

Seoski turizam u gružanskom kraju ima tradiciju dugu preko trideset godina. Pitomina gružanskog kraja pruža sijaset prijatnih iznenađenja i lepih trenutaka za radoznale turiste koji posećuju ove krajeve. Razbibriga i radoznalost su prvi motivi da se krene u istraživanje okoline, "protegnu noge", osveži sluh i odmori duh od "gradske vreve". U laganoj šetnji pitomim obalama jezera ili kamenitim vrletima Boračkog krša sretaćete ljude ovog kraja i sa njima razmenjivati priče o kulturnoj baštini i starim precima koji su nastanjivali ove krajeve.

RIBOLOV

Osnovna namena Gružanskog jezera je vodosnabdevanje grada Kragujevca pa su aktivnosti na samom jezeru i oko njega veoma ograničene. Širina jezera iznosi od 300 do 2800 metara, a dužina 10 km. Površina jezera je skoro 900 hektara, a prosečna dubina izmedu 3 i 30 metra. Kapacitet jezera 64,5 milona metara kubnih, a obim 42 km.Zahvaljujući svom položaju, prostranstvu i pitomim obalama Gružansko jezero pruža izuzetne uslove za sportski ribolov. Jezero je izuzetno bogato šaranom, somom, babuškom, beovicom i bandarom. Ulovljeni primerci kreću se i preko 50 kilograma. U Kniću i na samim obalama Gružanskog jezera može se kupiti ribolovački pribor i mamci, a i veliki broj prodavnica obezbeđuje dovoljne količine robe ribolovcima ovog jezera. Tokom godine na obalama Gružanskog jezera održavaju se razna takmičenja ribolovaca od opštinskog do saveznog značaja.

LOVNI TURIZAM

Lovište "Gruža" koje se nalazi na području opštine Knić daje idealne uslove za lovni turizam. Lovište je približno pravougaonog oblika veličine 25 km x 17 km, a duža strana ima pravac severozapad-jugoistok, kao i gornji tok reke Gruže koja protiče kroz njegov središnji deo obrazujući tako veštačko jezero u dužini od 8 km. Lovište je oivičeno obroncima planine Rudnik sa severa, Kotlenika sa juga i Gledićkih planina sa jugoistoka. Ukupna površina lovišta je 40.806 ha, od čega lovna površina iznosi 35 000 ha.

Sport

Sport u opštini Knić ima dugu tradiciju, skoro jedan vek. Najveću zastupljenost i masovnost, naravno, ima fudbal koji u okviru Fudbalskog saveza opštine Knić broji preko 600 registrovanih igrača. Pored fudbala koji je najrazvijeniji, sportisti knićanske opštine se bave u šahom, karateom, odbojkom, planinarstvom, sportskim ribolovom i bodi bildingom. Ukupan broj aktivnih sportista je veći od 2000.


Komentari (0)