Projekat Upoznaj Srbiju podrzan je od straneŽelite da vas obaveštavamo o manifestacijama u vašem okruženju? Prijavite se na našu mailing listu


*Ovu opciju uvek možete deaktivirati slanjem mejla na
office@global-it-solutions.org
Smart Office

Anketa
Kako ste saznali za portal Upoznaj Srbiju?

Preko prijatelja
Putem društvenih mreža ( facebook, twitter )
Preko pretraživača ( Google, Yahoo, Bing)
Preko foruma ( Elitesecurity, Burek, Krstarica...)
Slučajno sam naleteo/la na link
Nešto drugoKalendar događaja
Wild Serbia

Korisnici na mreži

Nema korisnika na mreži

Jagodina

Lična karta
Lokacija
Centralna Srbija
Stari naziv
Jagodna i Svetozarevo
Broj stanovnika
35 5898
Osnovna delatnost
Poljoprivreda, Privreda, Trgovina, Industrija
Poštanski broj
35000
Sajt


View Larger Map

Opis

Jagodina se nalazi u centralnoj Srbiji i predstavlja najveći grad u Gornjevelikomoravskoj kotlini, sa 83 hiljade stanovnika. Grad je pored auto puta, 136 kilometara južno od Beograda i 100 kilometara severno od Niša. Jagodina se prostire u podnožju Đurđevog brda, svojevrsnog simbola grada, lepog i stoletnim zelenilom ukrašenog izletišta. Ova svojevrsna oaza zelenila od maja do septembra ugošćava brojne izvođače i grupe, koje na letnjoj sceni, kapaciteta 1200 mesta, izvode svoje programe. Ova dešavanja su besplatna za sve posetioce. Zoološki vrt “Tigar”, jedini u centralnoj Srbiji, raspolaže sa više od 80 različitih vrsta životinja.Urađen je po najvišim svetskim standardima i do sada je ugostio preko 200 000 posetilaca iz zemlje i inostranstva. Jedna od pogodnosti je i turistički vozić, koji će vas odvesti do samog zoo vrta. U neposrednoj blizini ovog kompleksa je i Akva park, prvi u Srbiji, koji raspolaže sa šest bazena za sportske i rekreativne aktivnosti, od toga jednim olimpijskim. Vodene atrakcije za decu i sistem tobogana dužine 400 metara prava su turistička meka tokom letnjih meseci. Broj posetilaca ove turističke atrakcije se meri stotinama hiljada. Jagodina je šesti grad u Evropi a prvi u Srbiji koji ima Muzej voštanih figura. Postavka trenutno sadrži 29 od planiranih 39 figura istaknutih ličnosti iz najranije ali i najnovije istorije Srbije.

Istorijat

Za 6 vekova grad je imao tri imena: Jagodna, Jagodina i Svetozarevo. Prvi pisani spomenik datira od 15. jula 1399. godine. To je izveštaj kneginje Milice i njenih sinova Stevana i Vuka dubrovačkoj opštini o nekom Dubrovčaninu. Godine 1946. Jagodina dobija ime Svetozarevo po socijalisti Svetozaru Markoviću. Romantičari, maštari, pominju krčmaricu Jagodu, sa dvorima i hanom na Crvenom bregu iznad groblja, u čijem je podnožju raslo selo, nazvano po njoj Jagodina. Krčmarica Jagoda je, kazuju njeni poštovaoci, po suncu služila goste a pod sjajem meseca, sa 40 razbojnika, napadala i pljačkala bogate karavane kraj Carigradskog druma. Trajalo bi to do u beskraj, da i legenda nema kraj, pa se veli da je u jednoj pljački srela mladića, pred čijom je lepotom zadrhtala njena razbojnička ruka. Iznevereni prijatelji su je pustili da ga povede u svoje dvore, ali joj izdaju nikada nisu oprostili. Jedne noći nestao je u plamenu Jagodin han, nad čijim se zgarištem, u mrklim noćima, godinama čulo njeno jezivo kikotanje. Stariji pamte da je kraj groblja postojao komad neobrađenog zemljišta, koji se do skoro nazivao opštinska utrina, a nekad davno Jagodina livada. U vreme Turaka, od seoceta u podnožju Crvenog brega, izrašće njihovo naselje, koje će nazvati Jagodina palanka, pa otuda docnije i ime Jagodina. Najstariji tragovi života na tlu Jagodine potiču iz mlađeg kamenog doba oko 5500 godina pre nove ere. U prvom veku nastalo je Rimsko naselje pod "Đurdevim brdom". Srednjovekovno selo Jagodna prvi put se pominje 15. jula 1399. godine u jednom dopisu Kneginje Milice Dubrovačkoj opštini. Uloga Jagodine u tuskom dobu bila je uglavnom saobraćajna (stanica radi prenoćišta). Sa Kočinom krajinom 1788-1791. godine počinju oslobodilački ratovi srpskog naroda protiv Turaka. Početkom XIX veka Turci su napustili Jagodinu. Grad je doživljavao stalan uspon na svim poljima. Na početku XIX veka imao je oko 200 dućana i 330 zanatlijskih radnji. Sredinom istog veka otvaraju se prvi industrijski objekti (staklara, pivara), škole, apoteke, bolnica a 1884. godine izgrađena je i železnica. Početkom XX veka Jagodina je imala veliki broj industrijskih preduzeća, Jagodina posle oslobođenja 17.oktobra 1944. godine, dobija ime Svetozarevo. To ime dobila je po Svetozaru Markoviću 22.septembra 1946. godine. Na referendumu 1992. godine, vraćeno je staro ime Jagodina.

Privreda

Četrdesetih godina 19. veka u uslovima burnih ekonomskih procesa prvobitne akumulacije i napora na izgrađivanju moderne buržoaske države, javila se potreba za prvim investiranjem u industriji. Interes se izražavao za stvaranje sopstvene industrije, za proizvodnju robe široke potrošnje. Siromašna i privredno nerazvijena zemlja, zbog nestašice kapitala, tehničkih sredstava i iskustava, morala je da se osloni na strance. Napori u tom pravcu, iako je bilo izvesnog interesovanja, nisu urodili plodom, jer su oni postavljali neprihvatljive uslove. Stoga je država morala sama da preuzme ulogu investitora. Istovremeno se javio interes i kod domaće trgovačke i činovničke buržoazije za investiranjem u industriju. Između više predloga i ponuda Sovjet je jedino prihvatio ponudu Avrama Petronijevića, tadašnjeg ministra spoljnih poslova, jagodinskog građanina, za podizanje fabrike stakla u Jagodini. Očigledno je da kapitala u Srbiji nije bilo dovoljno. Kapital koji se stekao u malobrojnoj bogatoj činovničkoj i trgovačkoj buržoaziji bio je nedovoljan za veće zahvate u industriji. Ipak, činjenica da se u staroj Jagodini već sredinom 19. veka, nalaze među prvim i retkim industrijskim kapacitetima u Srbiji dve fabrike govori o važnosti ovog grada, njegovoj ekonomskoj snazi, uglednim ljudima i razvijenim kontaktima sa glavnom upravom zemlje i državanim centrom.

Kultura

Narodna biblioteka u Jagodini je moderna ustanova sa dugogodišnjom tradicijom u radu sa knjigom, u negovanju i zadovoljavanju kulturnih i obrazovanih potreba sredine u kojoj deluje. Glavna je matična biblioteka za Pomoravski okrug i kao takva predstavlja čvorište bibliotečko - informacionog sistema ove regije. Biblioteka rapolaže bogatim fondom od oko 100.000 knjiga iz svih oblasti ljudskog znanja i stvaralaštva. Biblioteka svoj rad organizuje podsredstvom odeljenja i službi. U sastavu ima Dečije odeljenje, Odeljenje odraslih korisnika, Odeljenje stručne knjige, Zavičajno odeljenje, Matično odeljenje, Odeljenje periodike, Odeljenje nabavke i obrade bibliotečkog materijala, Redakciju kulturno umetničkog programa, i Odeljenje uprave. Stručne poslove u bublioteci obavlja 18 radnika, uglavnom sa visokom stručnom spremom i odgovarajućim bibliotečkim zvanjima. Biblioteka ima oko 4.000 stalnih korisnika u čijoj strukturi preovladuju mladi. Ukupan prostor biblioteke u kojoj su njene, službe, odeljenja, radni i magacinski deo iznosi 650 m2. Dve učionice - za mlade i odrasle, koriste i za javne priredbe promocije knjiga za susrete sa književnicima , izdavačima.

Zavičajni muzej je regionalna muzeološka ustanova kompleksnog tipa od izuzetne važnosti sa jurisdikcijom nad opštinama Jagodina, Svilajnac, Rekovac i Despotovac. Muzeološki rad se ostvaruje kroz 5 odeljenja: arheološko, etnološko, prirodnjačko, istorijsko i umetničko. Pored odeljenja postoje i službe: opšta, vođičko - pedagoška, bibliotekarska, dokumentaristička, konzervatorska i fototečka. Od 20 zaposlenih 10 su kustosi: 2 arheologa, 2 geologa, 1 etnolog, 2 istoričara i 3 istoričara umetnosti. Zavičajni muzej je od osnivanja 1954. godine menjao lokacije da bi konačno 1981. godine prešao u zgradu bivše "Sokolane" ( Sokolsko društvo "Partizan") izgradene 1935. godine, delo jagodinskog arhitekte Momira Korunovica. Zgrada muzeja je 1987. godine proglašena spomenikom kulture. Muzej ima 400 m2 izložbenog prostora i depo od 150 m2. Rapolaže sa oko 200.000 eksponata velike naučne i kulturne vrednosti.

Muzej naivne umetnosti u Jagodini je osnovan 1960. godine kao prva muzejska ustanova specijalizovana za sakupljanje čuvanje, zaštitu, proučavanje izlaganje i publikovanje dela naivne umetnosti. Smešten je u zgradi koja datira iz 1929. godine. Danas je to ustanova sa bogatom kolekcijom od preko 2.000 dela iz zemlje i inostranstva počev od 1935. godine. MNU je takođe, jedan od najvećih dokumentacionih centara za proučavanje naivne umetnosti u Evropi. U svojoj branši, najveći je na Balkanu i jedan od najznačajnijih u svetu.

Istorijski arhiv "Srednje Pomoravlje", osnovan 1948. godine sa osnovnom funkcijom da prikuplja, čuva i zaštićuje, sređuje, obrađuje, publikuje važnu arhivsku građu i omoguće njenu naučnu, službenu i drugu upotrebu. Rad se ostvaruje kroz službe: služba zaštite arhivske građe van arhiva, u arhivu - služba depoa i služba sređivanja obrade arhivske građe. U administrativnoj zgradi Istorijskog arhiva u Jagodini, nalazi se i biblioteka. Biblioteka Arhiva poseduje 3.000 bibliotekarskih jedinica i 1.500 periodičnih izdanja. U biblioteci se nalazi veliki broj starih i retkih knjiga od kojih je najznačajnija zbirka izvora Pribavljenije III, izdate u Beču 1795. godine. Smeštajni prostor - depo Istorijskog arhiva je u zgradi nekadašnje Učiteljske škole "Sreten Adžić" koja je spomenik kulture. U depoima je smešteno oko 4.500 dužnih metara arhivske građe tj. 375 fondova i 9 zbirki.

"Svetozar Marković"- kulturni centar svojom programskom orijentacijom zadovoljava potrebe građana Jagodina za najraznovrsniji kulturnim sadržajima. Kulturni centar raspolaže sa 2 objekta ( mala i velika sala) ukupne površine 2.500 m2 sa preko 1.000 sedišta koji su sagrađeni u periodu od 1959 do 1963. godine. Velika sala je bila najakustičnija sala bivše Jugoslavije ( sa preko 700 sedišta). U Kulturnom centru danas je zaposleno 14 radnika. Delatnosti Kulturnog centra su: bioskopski, pozorišni, muzičko - scenski, kulturno obrazovni, likovni , književni i zabavni program.

Turizam

Turističku prezentaciju treba svakako upotpuniti botaničkom baštom Učiteljskog fakulteta gde se nalazi 240 biljaka od kojih 30 izuzetno retkih, koje rastu samo na ovim prostorima. U najlepšem delu Jagodine, u sklopu turističko-sportsko-zabavnog kompleksa Potok Đurđevo brdo, 28. aprila 2008. godine otvoren je prvi Muzej voštanih figura u Srbiji, a šesti u Evropi. Muzej voštanih figura u Jagodini za sada ima 29 eksponata, od istorije, crkve, politike, nauke, do kulture i sporta i pravi je bukvar istorije. Muzej je svakodnevno otvoren od 10-18 h.

Akva park u Jagodini, jedini takve vrste u Srbiji, nalazi se u najlepšem delu grada u okviru sportsko turističkog kompleksa. Sadrži šest bazena za sportske i rekreativne aktivnosti sa vodenim atrakcijama za decu i sistemom tobogana ukupne dužine oko 400 metara. Olimpijski bazen ispunjava sve uslove za održavanje plivačkih i vaterpolo takmičenja po propisima svetske plivačke federacije. Ceo akvapark je osvetljen reflektorima što omogućava održavanje i noćnih sportskih i kulturno-zabavnih manifestacija. U sastavu ovog centra nalazi se i više restorana za pripremu brze hrane, kao i za prodaju sladoleda, sokova i piva.
Pored njega se nalazi parkiralište za 1.000 automobila, kompleks teniskih igrališta, igrališta za košarku, rukomet, mali i veliki fudbal, odbojku i odbojku na pesku, karting, kao i restorani, picerije, poslastičarnice. U neposrednoj blizini su ZOO vrt "Tigar" i gradsko izletište Potok sa letnjom pozornicom, na kojoj se svako veče nešto događa, a vikendom, od petka do nedelje uveče, gostuju najeminentniji umetnici, glumci, opreski, zabavni i narodni pevači Srbije. Akva park je udaljen od centra grada oko 2 kilometra i do njega se može doći i turističkim vozićem.

Otvaranjem jedinog ZOO vrta južno od Beograda, Jagodina je svakako postala jedan od značajnih turističkih centara u Srbiji. U njemu se nalazi preko 80 različitih atraktivnih životinja: bengalski tigrovi, lavovi, leopardi, pume, medvedi, lavovi, zebre, kamile, kenguri i mnoge druge. Ambijent ZOO vrta je prekrasno uređen i prostire se na površini od oko 2 ha. Uređen je po najvišim svetskim standardima sa obučenim vodičima, pešačkim stazama, klupama za odmor, cvećem, restoranom sa baštom, brzom hranom, pićem i sladoledima.
ZOO vrt se nalazi u okviru kompleksa Gradskog parka Đurđevo brdo i do kompleksa se može doći turističkim vozićem.

Gradski park Đurđevo brdo svojim preuređivanjem postao je najposećenije izletište u Jagodini i okolini. To je svojevrsna oaza zelenila i cveća, predviđen je za opuštanje, opremljen klupama za odmor, stazama za šetnju, dečijim zabavnim parkom . Park je u centralnom delu obogaćen prelepom letnjom pozornicom sa amfiteatrom za 1200 posetilaca.

Sport

Osnovna karakteristika sadašnje lokalne samouprave jeste veliko raspoloženje za ulaganje u sport kako u vrhunski, tako isto i u školski, rekreativni i sport na selu. Takvim gledanjem na sport daje se šansa svim klubovima i pojedincima da se uključe u sportske aktivnosti, tako da se sada iz budžeta finansira 24 različitih sportskih disciplina ili ukupno 86 gradskih i seoskih sportskih organizacija. Sportske aktivnosti (treninzi, utakmice, manifestacije, rekreacija) održavaju se u sportskim objektima kojima rukovodi Jagodinski sportski savez kao specijalizovana ustanova ovlašćena od Skupštine grada za koordinaciju rada sportskih organizacija i održavanje sportskih objekata. Jedinstven u Srbiji je prostor od 18 hektara na kome se nalazi većina sportskih objekata za odvijanje sportskih aktivnosti. Taj prostor, zajedno sa izletištem „Potok“, gradskim stadionom, akva-parkom i zoološkim vrtom „Tigar“ čine sportsko turistički centar kavim se malo ko u Srbiji a možda i šire može pohvaliti.


Komentari (0)
Albumi

Naziv: Jagodina

Broj slika: 15

Datum kreiranja: 03.11.2010.

Naziv: Izletište Đur...

Broj slika: 15

Datum kreiranja: 03.11.2010.

Naziv: Stara Jagodina

Broj slika: 7

Datum kreiranja: 10.11.2010.

Vidi sve >>