Projekat Upoznaj Srbiju podrzan je od straneŽelite da vas obaveštavamo o manifestacijama u vašem okruženju? Prijavite se na našu mailing listu


*Ovu opciju uvek možete deaktivirati slanjem mejla na
office@global-it-solutions.org
Smart Office

Anketa
Kako ste saznali za portal Upoznaj Srbiju?

Preko prijatelja
Putem društvenih mreža ( facebook, twitter )
Preko pretraživača ( Google, Yahoo, Bing)
Preko foruma ( Elitesecurity, Burek, Krstarica...)
Slučajno sam naleteo/la na link
Nešto drugoKalendar događaja
Wild Serbia

Korisnici na mreži

Nema korisnika na mreži

Gornji Milanovac

Lična karta
Lokacija
Centralna Srbija
Stari naziv
Despotovica
Broj stanovnika
23 982
Osnovna delatnost
Poljoprivreda, Privreda, Industrija, Turizam
Poštanski broj
32300
SajtOpis

Gornji Milanovac je gradsko naselje u opštini Gornji Milanovac u Moravičkom okrugu. Do 1859. grad je nosio ime Despotovica, po reci koja protiče kroz grad. Gradu je po nalogu kneza Miloša Obrenovića promenjeno ime u Gornji Milanovac.

Istorijat

Pouzdano se zna da je takovski kraj bio naseljen još u neolitsko doba, o čemu nedvosmisleno svedoče tragovi arheoloških nalaza. Iako do sada nije bilo sistematskih istraživanja na ovom području, u poslednje vreme, pronađeno je više predmeta na osnovu kojih zaključujemo da je takovski kraj bio vrlo rano naseljen. U selu Gornjim Branetićima, u zaseoku Vranovica - Trnavci (lokalitet Zobište), pronađen je jedan bušeni čekić profilisanog oblika koji pripada ranom bronzanom dobu. Fragmenti keramike iz praistorijskog doba pronađeni su u selu Dragolju (lokalitet Selište), u Koštunićima jedan kameni čekić, a u Pranjanima jedna bakarna sekira iz ranog bronzanog doba. Iz ovog perioda otkriveni su predmeti u Gornjoj Vrbavi (bronzana koplja i urne) i Rudniku (bronzana ostava, koplja, srpovi, igle, ukrasne spirale i dr.). Rudnik je u davnim vremenima bio poprište žive rudarske delatnosti. To se vidi iz mnogobrojnih ostataka starih rudarskih i topioničarskih radova na prostoru koji obuhvata preko 16 kvadratatnih kilometara. U rudničkoj podgorini , u selu LJuljacima, praistorijsko naselje još nije dovoljno proučeno da bi nam otkrilo vezu sa rudarstvom na Rudniku. Sa dolaskom Turaka 1813. godine zaveden je poredak sličan onome uoči prvog srpskog ustanka. Mnogo domova je zapaljeno, stanovništvo je odvođeno u ropstvo a ne mali broj je nalazio utočište u zbegovima po šumama i planinama. Tek kada je Kuršid paša dao opštu amnestiju svim Srbima, stanje se počelo popravljati. Veliki broj porodica vraća se svojim kućama, istaknute ličnosti koje su ostale u Srbiji - Miloš Obrenović, Arsenije Loma, Milić Drinčić i drugi, predali su se Turcima i dobili oproštaj. Privreda je počela da oživljava. Dogovoreno je da se konačna odluka donese na Cveti, kada je u selu Takovu veliki narodni sabor, a svet dolazi iz mnogih krajeva. Pripreme za ustanak držane su u najvećoj tajnosti i agitacijaje u početku bila ograničena uglavnom na rudničku, kragujevačku i čačansku nahiju. Ogorčen na Turke narod nije ni sačekao Cveti. Tako je još 8. aprila Arsenije Loma u Jasenici rasterao Turke haračlije, a 10. aprila Jovan Obrenović, Simo Paštrmac i Blagoje iz Knića ubiju porezdžiju u selu Konjuši. Sa ovim događajima može se smatrati da je ustanak već počeo.Do narodnog sabora u Takovu narodne mase bile su već pripremljene. Kada je Miloš stigao u Takovo, mogao se uveriti da svi i staro i mlado, za ustanak.

Privreda

U bivšoj SFRJ Gornji Milanovac se posebno razvijao posle rata i bio je jedan od najrazvijenijih industrijskih centara. Razvile su se dve dobro locirane industrijske zone, jedna se nalazi južno od grada, a druga na samom ulazu u grad od Beograda, na jugoistočnoj strani. U njima su se nalazile poznate fabrike: PIK Takovo, Metalac, Konfekcija Rudnik, FAD, Graditelj-Seko, Sigma, Zvezda, Tipoplastika, Dečje novine i dr. Doba vladavine Slobodana Miloševića i Socijalističke partije Srbije označili su kraj gornjomilanovačkog „privrednog čuda”. Većina nekadašnjih socijalističkih giganata je propala, te su početak ovog veka dočekali u stečaju ili nadomak njega. Takovo je tako kupioSvislajon, Dečje novine su otišle u stečaj, a Tipoplastika, Konfekcija Rudnik i FAD su i dalje na rubu propasti. Metal Seko je kupljen od strane Avala Metalprometa, a staru slavu je zadržao jedino Metalac. Zvezdu je kupio slovenački Helios. Danas rastu nova, privatna preduzeća. Najpoznatija su Spektar (proizvodi ambalažu za kobasice i sl.), Papir Print (flekso štampa) i Foka (fabrika kesa).

Kultura

Svake druge godine se održava „Međunarodni bijenale minijature“, na kome izlažu umetnici iz čitavog sveta. Jedini uslov da bi delo moglo da bude uzeto u razmatranje od strane žirija je da može da se smesti u kocku stranice 10cm. U gradu postoji Muzej rudničko-takovskog kraja, kao i Ustanova za kulturu pri Skupštini opštine. Grad ima i dva kulturno-umetnička društva koja se bave folklorom i jedno amatersko pozorište. U Gornjem Milanovcu je osamdesetih godina XX veka bila aktivna rok-scena koja je izrodila jednu od najpoznatijih srpskih grupa devedesetih, Bjesove. Od 1987. godine u Gornjem Milanovcu radi Folklorni ansambl „Tipoplastika“, jedno od najvećih kulturnih udruženja rudničko-takovskog kraja.

Turizam

Ovaj šumadijski kraj pun je istorijskih mesta: Takovo, Brdo mira, etno kuće na Rudniku i u Koštunićima, muzeji. Na brdu nasuprot grada, pored ibarske magistrale, nalazi se čuvena „Norveška kuća“ (ranije kuća jugoslovensko-norveškog, a sada srpsko-norveškog prijateljstva). U selu Vraćevšnica se nalazi čuveni istoimeni manastir. Izletnička mesta su Takovo, Savinac, Rudnik i Ždreban. Krajem avgusta se u gradu održava „Milanovački kotlić“, takmičenje u kuvanju riblje čorbe. Svakako kuriozitet, s obzirom da se u Despotovici ne može uloviti ni jedna riba teža od 100 grama...

Sport

U Gornjem Milanovcu postoji preko 40 sportskih klubova. U gradu postoji jedan stadion (Stadion SD Takovo, a FK Metalac bi uskoro trebalo da izgradi novi), jedan gradski bazen, četiri školske hale i nova hala „Breza“ čija je izgradnja završena 2008. godine, a takođe postoji i kuglana koju koristi kuglaški klub "Metalac" koji se takmiči u Superligi Srbije. Neki od najuspešnijih sportskih klubova iz Gornjeg Milanovca su:

* FK Takovo (član Sportskog društva Takovo)
* FK Metalac
* AK Takovo
* Ženski rukometni klub Metalac AD
* Streljačko društvo Dragan Jevtić Škepo


Komentari (0)