Projekat Upoznaj Srbiju podrzan je od straneŽelite da vas obaveštavamo o manifestacijama u vašem okruženju? Prijavite se na našu mailing listu


*Ovu opciju uvek možete deaktivirati slanjem mejla na
office@global-it-solutions.org
Smart Office

Anketa
Kako ste saznali za portal Upoznaj Srbiju?

Preko prijatelja
Putem društvenih mreža ( facebook, twitter )
Preko pretraživača ( Google, Yahoo, Bing)
Preko foruma ( Elitesecurity, Burek, Krstarica...)
Slučajno sam naleteo/la na link
Nešto drugoKalendar događaja
Wild Serbia

Korisnici na mreži

Nema korisnika na mreži

Bela Crkva

Lična karta
Lokacija
Severiostočna Srbija
Broj stanovnika
10 675
Osnovna delatnost
Poljoprivreda, Turizam, Industrija
Poštanski broj
26340
Sajt


View Larger Map

Opis

Bela Crkva se nalazi u Južnom Banatu, sto kilometara istočno od Beograda. Uz sam grad smeštena su i Belocrkvanska jezera: Glavno, Vračevgajsko, Šaransko, Šljunkara... koja predstavljaju jedinstvenu turističku ponudu u Vojvodini. Jezera su nastala iskopavanjem šljunka, pa je voda prozirno zelena, a plaže peščane. Na Glavnom jezeru plaža je delom betonirana, dok je na ostalim jezerima potpuno prirodna. Kupanje je moguće i na našim rekama Neri i Karašu, a vodotokovi Dunava i kanala Dunav-Tisa-Dunav upotpunjuju ovaj jedinstveni prirodni ambijent. Za goste kojima kupanje nije jedina razonoda, u saradnji sa lokalnim vodičima organizujemo izlete u okolini Bele Crkve, sa obilascima Vršca, Mesića i Gudurice. Programe lova na visoku divljač organizujemo u Deliblatskoj peščari, a ribolov sa obale i iz čamca organizujemo na jezerima, kanalu D-T-D i Dunavu.

Istorijat

Osnivanje Bele Crkve se pripisuje grofu Mersiju, prvom guverneru Banata, posle proterivanja Turaka. On je naredio kolonizaciju, tako da je u periodu od 1725. do 1727. naseljeno prvih 200-300 Nemaca iz Franačke i Hesena. Grad Bela Crkva kao kulturni, privredni i politički centar ovog područja osnovan je 1717. godine. Pre svega, bio je kuturni centar predodređen za razvoj vinogradarstva. 1926. godine 70% stanovništva Južnog Banata bavilo se vinogradarstvom. Voćarstvo i zemljoradnja bili su intenzivno razvijani. Vino, rakija, liker i konjak bili su proizvodi koji su se izvozili po celoj Evropi. Upravo je struktura podneblja stvorila uslove da Banat postane najveći proizvođač svilenih buba. U Beloj Crkvi je 1876. godine bilo pet fabrika svile, uspešno su radile i fabrike cigle i crepa, konjaka i likera, parna strugara, fabrika prehrambenih proizvoda, kože, mlinska industrija, majdana za bagerovanje šljunka, tri fabrike sodne vode, štamparije i veštačko gradinarstvo. Razvijalo se cvećarstvo, a već 1931. godine u Beloj Crkvi je radilo 349 zanatskih udruženja, a bilo je i 392 radnje. Bela Crkva spada u red vojvođanskih gradova u kome je do današnjih dana sačuvan veliki broj objekata kulturno-istorijskih vrednosti. Najznačajniji objekti nastali su krajem XVIII veka, a sagrađeni su u baroknom stilu. Od baroknih zgrada najznačajnije su rimokatolička i pravoslavna crkva, zgrada opštine, dom vojske, vatrogasni dom i ostale zgrade. Glavnu fizionomiju grada daju objekti sazidani i rekonstruisani u stilu bečke secesije, tako da je Bela Crkva po tome karakteristična. U Beloj Crkvi je marta 1942. godine osnovana nemačka 7. SS dobrovoljačka brdska divizija Princ Eugen.

Kultura

U Beloj Crkvi zaduzenje za kulturne aktivnosti nosi Centar za kulturu "Bela Crkva’ u cijem sklopu funkcionisu: Amatersko pozoriste, muzej, bioskop, diskoteka i lokalna radio stanica (102Mh). U Gradskoj Biblioteci cesto se odrzavaju promocije knjiga i izlozbe slika. Mnogi nasi sugradjani se samostalno bave raznim vidovima umetnosti: pisu se knjige, slikaju, bave se glumom itd.

Centar za kulturu "Bela Crkva" Osnovan je 1979. godine. Centar je osnovan sa namerom da objedini desavanja i aktivnosti na teritoriji Bele Crkve. Vremenom postaje nosioc vecine kulturnih desavanja u nasem gradu. Na profesionalan nacin, bavi se kulturnim delatnostima kao sto je informisanje, prikazivanje filmskih projekcija, odrzavanje izlozbi, pozorisnih predstava, knjizevnih veceri i slicno.

Bioskop "Zvezda" U okviru Centra za kulturu posluje i bioskop.Jedini je bioskop na teritoriji opstine. U njemu se prikazuju projekcije aktuelnih filmskih ostvarenja. Bioskop poseduje i bastu, u kojoj se prikazuju projekcije u vreme letnjih meseci.

Muzej Muzej je osnovan 1877. godine, kao gradski do 1941. godine, od strane grupe gradana ( Nemaca i Madara ) Bele Crkve u zgradi Magistrata, sa odredenim istorijskim predmetima ( numizmatickim i arheoloskim ) i bio je prvo novoosnovani u Vojvodini. Muzej je osnovao i njime rukovodio Feliks Milleker - ucitelj. Osnivac obnovljenog muzeja bio je profesor knjizevnosti u Gimnaziji - Svetolik Subotic, a radio je u muzeju kao amater do 1977. godine.

Od 1954. godine muzej je premesten na sadasnju lokaciju i dobija naziv Narodni. Zgrada je pod zastitom drzave kao spomenik kulture od 1989. godine, kao jedna od najstarijih zgrada u centru Bele Crkve jer je zidana pocetkom devetnaestog veka. Muzej je kompleksnog karaktera i ima vise postavki (arheoloska - 500), (istorijska - 532), (etnoloska - 300), (umetnicka - 80), (prirodnjacka - 10), (numizmaticka - 467 komada) .

Narodna biblioteka Gradska biblioteka nastavlja tradiciju dve biblioteke i citaonice osnovanih 1890. i 1892. godine.Narodna biblioteka radi kao samostalna ustanova od 1995. godine, opsteg je karaktera sa fondom od 24.500 knjiga i posebnim legatom od 5.000 knjiga porodice poznatog Belocrkvanina, pozorisnog reditelja, esteticara i pesnika Jovana Putnika. Snabdeva knjigama citaoce u svim naseljenim mestima. U vremenu od tridesetih do sezdesetih godina devetnaestog veka, belocrkvanski Srbi, zanatlije i trgovci - obezbedili su kapital za prvu srpsku citaonicu. Krajem 1896. godine srpska citaonica se seli u kucu Jevrejima Morica Englera. Krajem 1906. godine, Ljubisa Micin je osnovao prvi srpski list "Belocrkvanski glasnik", i postao podpredsednik citaonice. U vremenu nemacke okupacije, 1941. do 1944. godine, kulturni zivot u gradu sprovodio se po naredenju okupacionih vlasti, pa su privilegovana nemacka drustva nastavila rad. Prestankom nemacke okupacije osnovana je Gradska citaonica. Naravno mesto sa tradicijom kao sto je Bela Crkva ima i svoje kulturne i svetkovne manifestacije.

Turizam

U okolini Bele Crkve postoji šest većih i više manjih veštačkih jezera, nastalih ekcploatacijom šljunka. Jezera su različite veličine i dubine a iz najvećeg se još uvek vadi šljunak, tako da se njegova površina povećava. Jezera čine dobru osnovu za razvoj letnjeg kupališnog i sportsko-rekreativnog turizma, kao i sportskog ribolova. U samom gradu nalazi se "Gradsko jezero" koje ima uređenu plažu, auto-kamp, restoran, bungalove... U blizini Vračev Gaja nalazi se "Vračevgajsko jezero" koje je ambijentalno lepo uređeno i pogodno je za kampovanje.


Komentari (0)
Albumi

Naziv: Deliblatska pe...

Broj slika: 35

Datum kreiranja: 13.02.2011.

Naziv: Belocrkvanska j...

Broj slika: 15

Datum kreiranja: 16.02.2011.

Naziv: Festival cveca ...

Broj slika: 8

Datum kreiranja: 07.06.2012.

Vidi sve >>