Projekat Upoznaj Srbiju podrzan je od straneŽelite da vas obaveštavamo o manifestacijama u vašem okruženju? Prijavite se na našu mailing listu


*Ovu opciju uvek možete deaktivirati slanjem mejla na
office@global-it-solutions.org
Smart Office

Anketa
Kako ste saznali za portal Upoznaj Srbiju?

Preko prijatelja
Putem društvenih mreža ( facebook, twitter )
Preko pretraživača ( Google, Yahoo, Bing)
Preko foruma ( Elitesecurity, Burek, Krstarica...)
Slučajno sam naleteo/la na link
Nešto drugoKalendar događaja
Wild Serbia

Korisnici na mreži

Nema korisnika na mreži

Sterijino pozorje 2013
Pozorište

Solaris Resort Vrnjačka Banja
Cvetni Konaci Vrnjačka Banja
Vinarija Kovačević Irig - Vinska kuća Kovačević
Šumska kuća Bubamara Deliblatska peščara
Hotel Botika Kraljevo
Country Club Hotel Babe
Apartmani Sokobanja Kalinovica
Vinarija Zvonko Bogdan
http://www.upoznajsrbiju.co.rs/smestaj/jezero-150

View Larger Map

Manifestacija
Datum početka

25.05.2013.

Datum završetka

03.06.2013.

Mesto
Info

Predstojeće, 58. Sterijino pozorje ponudiće novosadskoj publici od 25. maja do 3. juna osam predstava u takmičarskoj selekciji, a ukupno čak 55 raznorodnih i kvalitetnih programa, najavili su čelnici festivala na konferenciji za novinare u Beogradu.

Predsednik Upravnog odbora Pozorja Sava Damjanov izjavio je da, pored centralnog, festivalskog dela, ova institucija nastoji da pokrene i održi i druge delatnosti - izdavački program, književno-pozorišne tribine, medjunarodnu saradnju...

Ove godine uz takmičarski imamo i vrlo kvalitetan prateći program, rekao je on, posebno pominjući projekat rediteljke Ivane Vujić "Dnevna soba".

"Festival je tokom decenija održao ono što su zacrtali osnivači, a to je festival domaćeg, nacionalnog teatra i podsticanje domaćeg teatarskog stvaralaštva", ocenio je Damjanov.

Selektor Igor Bojović izjavio je da je i pored finansijske krize pozorište pokazalo vitalnost, pa je bio u prilici da odgleda čak 70 predstava.

"Kako je kod nas dramski pisac vrsta u izumiranju, trudio sam se da favorizujem domaći dramski tekst, naročito praizvedbe, ali i da napravim presek najznačajnijih dogadjaja u pozorištu", obrazložio je on.

Direktor Sterijinog pozorja Selimir Radulović zahvalio je Ministarstvu kulture Srbije i svim strukturama koje su pomogle festival, kao i Upravnom odboru, "jednom od retkih koji je nestranački, što govori o odnosu Novog Sada prema kulturi".

"Što se tiče selekcije, svaki izbor može izazvati polemike, što je i korisno ako je polemika kreativna. U svakom slučaju imaćemo bogato, raznorodno i dinamično Pozorje", naglasio je on.

Direktor je ocenio da je selekcija nacionalne drame i pozorišta uravnotežena estetički i poetički, a najavio je i predstave medjunarodnog programa "Krugovi", gostovanje "Hasanaginice" iz Banja Luke u čast nagradjenih, Pozorje mladih sa diplomskim predstavama osam akademija iz regiona, simpozijum o pedagogiji izvodjačkih umetnosti, izložbe, promocije knjiga i druge programe.

Ovogodišnje “Sterijino pozorje“ svečano će otvoriti reditelj Emir Kusturica, a gostujući u vestima televizije B92 direktor “Pozorja“ Selimir Radulović je istakao da je fokus ove godine bio na domaćem dramskom tekstu.


Komentari (0)
Obavesti prijatelja