Zaboravljeni dragulj – kanjon Drine

Za sledeći tekst i fotografije se zahvaljujemo Gordani Atanasijević, osnivaču i predsedniku Kluba Aktivnih Uživalaca Prirode Beograd www.serbianoutdoor.com. Oni su grupa entuzijаsta, strаstvenih ljubitelja i poznаvаoca prirode koji žele dа šire svojа iskustvа i sаznаnjа, u cilju аfirmаcije prirodnih vrednosti kаo i unаpređenjа ekološke svesti. Kažu da su njihovi boravci u prirodi  аktivni, аli ne i sportski.Prednost dаju sаmoj prirodi, umesto njenim merljivim pаrаmetrimа. Pogledajte, pročitajte, a ako ste u mogućnosti pridružite im se u nekoj akciji i uverite se da je zaista tako. Uživajte!

Kanjone obično vezujemo za brzake i divlje reke na kojima rafting predstavlja vrhunski adrenalinski doživljaj, ali lepotu i divlji karakter nekih kanjona ni potapanje zarad izgradnje akumulacionih jezera ne može narušiti. Retko ko danas zna da se uzvodno od Bajine Bašte, na mestu gde Drina pravi veliku lakat krivinu oko planine Tare, krije jedan divalj kanjon fantastičnih stenovitih odseka obraslih gustim i raznovrsnim rastinjem (između ostalog, na njegovim padinama raste i Pančićeva omorika), kanjon koji je pre potapanja bio drugi po visini u svetu – kanjon reke Drine.

Zaboravljeni dragulj kanjon Drine
Zaboravljeni dragulj kanjon Drine

Duboke vode sadašnjeg jezera su pravi kameleon – u proleće zelene, leti plave, zimi potpuno prozračne. Kažu, za te promene je zaslužan plankton. 4. maja 2008. godine imali smo tu privilegiju da provedemo 5 sati i pređemo nekih 50 km ploveći brodićem kroz kanjon Drine, pogleda sa nevericom uprtog u litice ovog vajarskog dela prirode dok smo se osvrtali unaokolo pokušavajući da zabeležimo svaki njegov ornament, od stenovitih kuloara i useka, preko usamljenih borova koji štrče iz stena, kamenih ostrva, vodopada i glatkih stena okupanih kišom koje svetlucaju pod zracima sunca.

Pusto ostrvo, ali nema Robinzona
Pusto ostrvo, ali nema Robinzona

Vrhunac ove vožnje bilo je pristajanje u laguni koju formira ušće kanjona Brusnice u Drinu, mesto na koje se odozgo, sa Predovog Krsta jako teško stiže, a odozdo samo na način kako smo mi stigli, brodićem. Ako želite da pronađete mesto gde ćete zaista biti izolovani od civilizacije, teško je naći neko bolje. Posle nekoliko sati provedenih u kanjonu Drine pomislićete da ste negde daleko, u egzotičnim predelima poput Amazonije ili Nove Gvineje…

Kanjon Drine
Kanjon Drine

Pogledajte fotogaleriju sa putovanja Kanjonom Drine.

Autor teksta i fotografija Gordana Atanasijević  http://serbianoutdoor.com.

Serbian outdoor

 

 

 

Izvor: http://freebiking.org

4 thoughts on “Zaboravljeni dragulj – kanjon Drine”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *