Bela crkva – turističko srce Banata

Na krajnjem jugu Banata, udaljena 96 km od Beograda ka istoku, na samoj granici sa Rumunijom nalazi se lepa varoš Bela Crkva. Predivna priroda, parkovi i jezera, stare ulice i fasade baroknog stila, čine je jedinstvenom za turiste. Tihim i laganim ritmom života čini posetioce opuštenim i osveženim.

Bela Crkva - jezero u oktobru
Bela Crkva – jezero u oktobru

Posetioce posebno oduševe predivna, kristalno čista Belocrkvanska jezera od kojih je šest pogodno za kupanje. Posetilac može odabrati jezero sa divljim plažama, totalno okruženo nedodirnutom prirodom ili se odlučiti za jezero sa svim mogućnostima koje jedna urbana plaža pruža: restorani, kafići, tuševi, sportski tereni, vodeni sportovi, pedoline i jedrilice za rentiranje…Kupanje je moguće i na našim rekama Neri i Karašu, a vodotokovi Dunava i kanala Dunav-Tisa-Dunav upotpunjuju ovaj jedinstveni prirodni ambijent.

Rumunska pravoslavna crkva u Beloj Crkvi
Rumunska pravoslavna crkva u Beloj Crkvi

Ako odlučite da posetite Belu Crkvu obavezno posetite muzej, najstariji u Vojvodini, osnovan 1877. god. Tu su crkve, vidikovac „Tri krsta“ i stoletni gradski park sa centralnim prostorom za svečanosti i okupljanja. Posebnu atrakciju čine etno sela: Češko selo i Stara Palanka. Ukoliko želite da posetite i staro rimsko utvrdjenje Ram i obližnju arheološku atrakciju Viminacijum, možete se provozati skelom preko Dunava. Deliblatska peščara (“Evropska sahara”) jedinstvena u Evropi, nalazi se na 15 km od Bele Crkve.

Pogledajte fotogaleriju Bela Crkva u oktobru , fotogaleriju Belocrkvanskih jezera, fotogaleriju Deliblatske peščare.

Posetite neku od manifestacija u Beloj Crkvi.

 

Izvor: Turistička organizacija Bele Crkve

 

One thought on “Bela crkva – turističko srce Banata”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *